covid-19 LO vill att alla som arbetar inom yrken där man kommer i kontakt mycket människor ska få förtur till vaccinet när det släpps på för allmänheten. »Det kan hindra smittan att spridas« säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson.
Ge förtur till vaccin till alla i LO:s medlemsgrupper som arbetar i yrken där man träffar mycket andra människor. Det var ett av budskapen från LO på en pressträff, där en rad förslag för att mäta effekterna av pandemin presenterades.
– När det gäller vaccineringen ser vi att det finns ett behov att LO-anställda som jobbar i kontaktyrken – som busschaufförer, personal på bensinstationer och i butiker- får möjlighet till en första tjing till vaccinet. Det spelar roll om man får vaccinet i början av mars eller i slutet av juni. Vi tror att det kan hindra smittan att spridas, sa Susanna Gideonsson under pressträffen.
Ett förslag är att anställda i kontaktyrken ska få möjlighet att vaccinera sig på sin arbetsplats, eller att reservera särskilda vaccinationstider för de här grupperna.
– Jag har sett exempel där man har startat igång vaccinationsbussar, till exempel i Älvsjö. Då sparar man tid, tror jag, om man åker ut till arbetsplatser för de som inte kan lämna jobbet och vaccinerar där, sa LO:s förste vice ordförande Therese Guovelin.
Vad tänker du om argumentet, från Folkhälsomyndigheten med flera, att det kommer att finnas så mycket vaccin längre fram i vår så man inte behöver prioritera några framför andra?
– Det är ett klassiskt tänk att inte tänka på arbetarklassen som är i frontlinjen. Man måste ju tillgängliggöra vaccinet också för arbetarklassen, säger Therese Guovelin.
Vad tror du blir resultatet utan prioritering?
– Då finns en stor risk att till exempel handelsanställda som jobbar på golvet på Coop smittas – den risken ökar för varje dag de personerna är ute träffar folk. Hela samhället tjänar på att vaccinera de som pendlar till och träffar mycket folk i jobbet.
Vad gäller frågan om att prioritera en bredare grupp av invånare med låg inkomst, till exempel i vissa bostadsområden, som Dagens Arena skrivit om, säger Therese Guovelin att deras medlemmar ofta är de förortsinvånarna. Hon tycker inte heller att man ska ställa grupper mot varandra, utan är positiv till fler åtgärder som skapar fysisk tillgänglighet till vaccinering.
– Der är ett bra förslag också att sätta upp vaccinstationer i förorter. Och titta på glesbygden: om fyra dagmammor och fyra busschaufförer ska få en spruta på en mindre ort, då är det bättre så många som möjligt i området får vaccinera sig vid samma tillfälle.
Till LO:s andra pandemiförslag hör att utöka de statliga ekonomiska stöden till kontaktnära branscher, att permanenta den avskaffade karensdagen samt stärka försäkringsskyddet för otryggt anställda.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.