ledare Sjukvården behöver bli mindre effektiv på att spara pengar och mer effektiv på att strössla pengar över våra medborgare.
6 miljarder kronor. Så stort är Region Stockholms överskott. Detta beror främst på det statliga ekonomiska stödet man fått under pandemin samt alla de inställda vårdinsatserna på grund av coronakrisen. 6 miljarder kronor är en ofantlig summa pengar. Trots detta tvingas Kvinnokliniken på Södersjukhuset spara över femtio miljoner kronor.
Det är bisarrt.
Kvinnokliniken på Södersjukhuset är Stockholms största med nästan 8 000 förlossningar om året. Här finns dessutom regionens enda våldtäktsmottagning. Nu tvingas man alltså till kraftiga besparingar, som i grund och botten beror på ett tidigare faktureringsfel.
Anställda uppmanas därför att ”brainstorma” kring besparingar på material och utrustning. ”Skippa det lilla påslakanet till babyfilten, räcker med bara handduken” är ett av förslagen och det hugger till i hjärtat. Man kommer heller inte längre ha råd att behålla fem ST-läkare i verksamheten.
Förlåt min svenska men helvete vad arg jag blir.
Det hänger också en prislista på väggen som anger vad saker och ting kostar: alltifrån skalpelektroder till avnavlingsset. Som en påminnelse till personalen om att varje medicinskt ingrepp kostar pengar.
Förlåt min svenska men helvete vad arg jag blir.
Så här är det: det är inte Irene Svenonius sparkrav som ska avgöra om en bebis behöver en skalpelektrod på huvudet eller inte. Det är helt och hållet ett medicinskt beslut som får kosta vad det kosta vill.
Och inte bara jag är förbannad, såklart. Personal ryter ifrån på ett sätt man önskar att politiker vågade göra i högre utsträckning
“Sluta bedriva sjukvården i Stockholm som ett företag – målet måste vara att hjälpa människor”, säger Kristin Wennmo Zuk, biträdande överläkare på Kvinnokliniken på Södersjukhuset. Man hör förtvivlan i hennes röst eftersom hon förstår det som det blågröna styret inte verkar förstå: dessa sparkrav hotar kvinnor och barns liv och hälsa. Och naturligtvis är det ingen slump att det är Kvinnokliniken, med kvinnor och barn som patienter, som behöver spara.
“Besparingar är aldrig någonting som är positivt. Vi försöker se det som att vi ska göra en effektivisering, det vill säga att vi ska göra besparingar men samtidigt bibehålla eller till och med förbättra kvaliteten. Det är en jätteutmaning naturligtvis”. Det säger Södersjukhusets VD Mikael Runsiö.
Men då säger jag: jag är så ofantligt trött på ordet effektiv, eftersom effektiv idag betyder ”så mycket arbete som möjligt för så lite pengar som möjligt”.
Men vad som är effektivt marknadsmässigt är ineffektivt när det kommer till människor. För människor är ingen vara eller produkt. Heller ingen kund.
Att människor traumatiseras, skadas, bränner ut sig, i värsta fall dör, i effektivitetens namn är inget annat än vedervärdigt. Milt uttryckt.
Nu ska jag säga något som kanske provocerar i vårt kapitalistiska samhälle men: Sjukvården behöver bli mindre effektiv på att spara pengar och mer effektiv på att strössla pengar över våra medborgare.
Vård måste få kosta pengar. Att rädda människoliv måste få kosta pengar. Att ge kvinnor en trygg förlossning måste få kosta pengar. Att rädda små, små bebisar måste få kosta pengar. Att man ens måste säga sådana självklarheter.
Pengar finns. Men även om pengar inte finns har människor rätt till vård. Sjukvård är en demokratisk rättighet. Sjukvård är inget företag eller en marknad. Alla människor, inklusive kvinnor och barn, har rätt till vård.
Om Svenonius inte begriper detta bör hon avgå.
Om inte annat är det val snart igen. Vi är många som har tröttnat rejält på att betraktas som kunder när allt vi vill är att bli behandlade som medmänniskor.
Eller som Annika Norlin uttrycker det i låten Snooza:
Nån måste va först, nån måste gå i bräschen mot det här samhället. Som kräver att man ska va så satans effektiv, vi får skitliv.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.