ledare Enligt avtalet med Astra Zeneca får varken EU-kommissionen eller något medlemsland stämma Astra Zeneca för förseningar eller indragna leveranser.

Anders Tegnell var inte den enda som blev förvånad när Astra Zeneca för en vecka sedan meddelade att de bara kommer leverera halva mängden av det vaccin de lovat EU fram till sommaren. För Sveriges del blev fyra miljoner doser plötsligt till två miljoner.

Minskningen förklaras med att USA, Indien och Storbritannien stoppat sina exporter av vaccin till EU. Reaktionen i Bryssel var inte munter. Vaccineringen har redan från start kantats av bråk om doser från pressade tillverkare.

Frågan är vad man kan göra åt saken. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sparade inte på krutet när hon fördömde Astra Zeneca på en presskonferens i onsdags. Budskapet var att EU tänker göra allt som krävs för att få fler doser.

– Vi är mitt uppe i århundradets kris och jag utesluter ingenting just nu för vi måste försäkra oss om att européer vaccineras så snart som möjligt, sa Ursula von der Leyen.

När EU-kommissionen inledde en formell tvistelösning med Astra Zeneca gjorde man det med bakbundna händer.

Kommissionen har ett par konkreta alternativ. Man kan välja att bemöta de minskade leveranserna med egna stopp för vaccinexporter till de länder som vägrar dela med sig. Ursula von der Leyen har inte heller uteslutit möjligheten att upphäva företagens vaccinpatent för att kunna börja producera dem i större skala, även om detta vore en exceptionell åtgärd.

Till sist kokar det mesta ned till kontrakten med Astra Zeneca. Där finns både förklaringar till förseningarna, begränsningar i EU:s handlingsutrymme och Storbritanniens fördelar nedskrivna på papper.

När EU:s avtal med Astra Zeneca offentliggjordes i januari fick vi veta att det, till skillnad från vad bolaget påstått tidigare, inte alls skrevs under månader efter avtalet med Storbritannien. Tvärtom var EU en dag snabbare än britterna.

I avtalet står bland annat att varken Kommissionen eller EU:s medlemsländer får stämma Astra Zeneca för förseningar, indragna leveranser eller liknande problem. När EU-kommissionen inledde en formell tvistelösning med Astra Zeneca i torsdags gjorde man det med bakbundna händer. Förhoppningsvis kan processen åtminstone tvinga företaget att stå till svars för sina prioriteringar.

I Astra Zenecas avtal med Storbritannien finns en annan viktig pusselbit för den som vill förstå den nuvarande situationen. Landet har inget tekniskt exportförbud – de behöver inget sådant, eftersom de har skrivit in i sitt kontrakt att det vaccin som tillverkats i Storbritannien ska användas inom landet i första hand. I praktiken får det förstås samma resultat som ett exportstopp.

Skillnaden är att den brittiska regeringen kan spela förnärmade när EU-representanter påpekar att de i praktiken har ett osolidariskt exportförbud. Premiärminister Boris Johnson dramatiserar konflikten inför parlamentet, utrikesminister Dominic Raab ger EU:s ambassadör en uppsträckning, därefter är bilden av EU som missunnsamma lögnare fastställd i brittisk media.

Den brittiska bilden av konflikten verkar fått fäste. För regeringen Johnson syns resultatet tydligt i opinionsmätningarna, de brittiska konservativas popularitet började öka i samband med att vaccinationerna drog igång. EU verkar få skulden för vaccinbristen.