ledare SD:s partisekreterare Richard Jomshof svävar på målet när det gäller partiets syn på Ungern. Jomshof vägrar att ta avstånd från Orbáns inskränkningar av pressfrihet och domstolarnas oberoende.
Richard Jomshof, SD:s partisekreterare, frågades ut i SvT:s 30 minuter igår om partiets syn på Ungern. Bakgrunden är att Stefan Löfven i samma program nyligen hävdat att SD ser Ungern som en förebild. Detta förnekas nu av både Jomshof och partiledaren Jimmie Åkesson. Men det är enkelt att kontrollera fakta. Då står det klart att det inte bara handlar om enskilda SD-företrädare som uttryckt sig positivt om Ungern, något som Jomshof framhärdar, utan att det är ett återkommande budskap från partiets ledande representanter.
Frågan har en stor sprängkraft. I Ungern har det styrande högerradikala partiet Fidesz tagit ett strypgrepp på media. Partiet har total kontroll över public service. Oberoende medier kan bötfällas om de sprider ”obalanserade” uppgifter. Ett särskilt medieråd övervakar pressen och radion. Nyligen stängdes Klubradio, en av de sista oberoende radiostationerna. Därtill har Fidesz tagit kontroll över domstolar, styrt om innehåll i skolundervisning och stängt ner ett självständigt universitet.
Vad finns då för grund för Löfvens påstående om att SD ser Ungern som ett föredöme? Ja, bland annat dessa:
- I början av 2020 röstar EU-parlamentet igenom en resolution för att få Ungern att respektera mänskliga rättigheter och inte montera ner demokratin. Alla svenska EU-parlamentariker röstar för resolutionen – utom de tre SD-ledamöterna. I debatten säger Peter Lundgren (SD) så här:
”Vi betraktar denna reaktion från Europeiska unionen och från en lång rad olika länder som överdriven och smått hysterisk. Vi ser inte alls att demokrati, mänskliga rättigheter eller rättsväsendets oberoende skulle vara hotat i Ungern.” - I en återkommande riksdagsmotion (senast med beteckningen 2019/20:254) föreslår Richard Jomshof att Sverige ska arrangerar en folkomröstning om invandringen. I motionen framhåller Jomshof Ungern som ett föredöme. Ty där har Orbán bland annat skickat ut ett ”brev” till landets medborgare för att samla in åsikter om invandringspolitiken.
- 2018 skriver Jimmie Åkesson en debattartikel i Aftonbladet med rubriken ”Ungern vågar utmana dina värderingar, Lööf”. I texten hävdar Åkesson att kritiken mot Ungern är osaklig:
”Konkreta exempel på påstådd korruption och förtryck har lyst med sin frånvaro, och lejonparten av kritiken verkar istället ha grundat sig i ett slags kampanjande mot ett land som driver en annan politik än vad det politiska, vänsterliberala etablissemanget bekänner sig till.”
Istället försvarar Åkesson den ungerska premiärminister Viktor Orbán och hans försvar av landets ”självbestämmande”. Åkesson nämner inget om att landet inskränkt mediers och domstolars oberoende. - Efter talet i Almedalen 2018 får Jimmie Åkesson en direkt fråga: Viktor Orbán eller Angela Merkel? Åkesson väljer Viktor Orbán.
- 2017 försvarar SD:s dåvarande riksdagsledamot Kent Ekeroth Ungern i den utrikespolitiska debatten i riksdagen: ”Fru talman! I det här konstiga landet Sverige – det mest extrema av alla världens demokratier, förmodligen – har ett land i vårt Europa på senare tid framställs som ont, odemokratiskt och totalitärt. Att detta land av svenska medier och de sju vänsterliberala krafterna i denna kammare har utmålats på detta sätt är inte så konstigt. Landet står nämligen för raka motsatsen till vad folk i den här kammaren, SD:are undantagna förstås, är och har gjort med det här landet. Det står för sunt förnuft, värnandet av sin egen kultur och sitt eget folk och skyddandet av Europas gränser. /…/ Jag talar såklart om Ungern. Därför, fru talman, vill jag rikta ett tack till den främsta statsledaren i världen just nu. /…/ Ärade minister Viktor Orbán, stort tack för att du står upp för Europa!” (Det som kortats i citatet är bland annat Ekeroths hyllning till Orbán på ungerska.)
- 2015 skriver Richard Jomshof ett svar på Facebook där han bemöter kritik från den tidigare SD-toppen Erik Almqvist, då bosatt i Ungern, som tycker att SD blivit allt för lamt:
“Eftersom Sverige inte är Ungern, eftersom vi inte sitter i regeringsställning (än) och eftersom media i Sverige inte fungerar som media i Ungern, är vi tvungna att anpassa oss till den verklighet som råder här. Det innebär inte minst att vi måste anpassa vår retorik efter det rådande läget.” - SD:s tidning Samtiden har publicerat en rad artiklar om Ungern, samtliga försvarar den politiska utvecklingen i landet. Den 3 mars 2019 skriver exempelvis Dick Erixon att Ungern (och Polen) utsätts för ”orättvis kritik” och att ”vänsterliberaler” sprider ”myter och skrämselpropaganda” om länderna. Inte med ett ord nämner Erixon vad som skett med media i landet. Istället hoppas han att konservativa partier, däribland de i Ungern och Polen, ska nå ”framgångar i Europavalet”.
SD:s syn på Ungern kan sättas in i ett bredare sammanhang. Hur ser SD på mediers oberoende, på självständiga domstolar och autonoma förvaltningar? Vad är partiets uppfattning om den form av demokrati som utvecklats i Sverige? En som levererat ett svar på dessa frågor är KD:s tidigare partiledare Alf Svensson.
I valrörelsen 2018 höll SD och KD en gemensam pressträff i Sölvesborg och förklarade att partierna framöver skulle stötta varandra. Då ryckte Alf Svensson ut och tog sina partikamrater i örat. Han förklarade att SD har en människosyn som ”inte är demokratisk” och att ett samarbete mellan KD och SD därför är ”omöjligt”. På den tiden – mycket har hänt på fyra år – väckte Svenssons uttalande inget uppseende. Men vad han sade var ungefär samma sak som Löfven säger idag.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.