Krönika Donald Trump syns långt mer än vad ex-presidenter brukar göra och spelar fortsatt en huvudroll i amerikansk politik. Och han har stort stöd från högerpopulister över hela världen, skriver Olle Wästberg.
I såväl de amerikanska som de svenska medierna får Donald Trump fler omnämnanden än sin efterträdare som amerikansk president, Joe Biden. Det beror i hög grad på att Trump hela tiden agerar drastiskt, medan Joe Biden ligger rätt lågt. Medan Trump som president försökte fatta alla beslut själv delegerar Biden i viss utsträckning till ministrar och myndigheter.
Joe Biden är unik genom att han hade sin första presskonferens först drygt två månader efter att ha tillträtt som president. Det var det längsta uppehållet för en nyvald president på 100 år. Och först efter 51 dagar som president höll han sitt första tal. Donald Trump har sedan han tvingades lämna hållit många tal. Trump syns långt mer än vad tidigare presidenter brukar göra.
Samtidigt som Joe Biden svors in som president sa Donald Trump: ”We will be back in some form”. Han utnyttjar det starka stöd han fortfarande har från miljontals amerikaner på den republikanska sidan. Trump har markerat att han kan komma att ställa upp för nyval till president 2024 – då han är lika gammal som Biden är nu. Dessutom har Trump stöd för detta av majoriteten av de republikanska sympatisörerna. Republikanska partiet gav nyligen Trump priset ”The Champion for Freedom Award”.
Om han lyckas med sin strävan att skaffa sig en ny digital talarstol kommer han sannolikt att bli en global extremistledare
Republikanerna har i praktiken ingen partiledare, men Trump agerar som partiledare och försöker inför det viktiga mellanvalet nästa år påverka vilka som ska bli nominerade till Senaten, Representanthuset och lokala parlament. De flesta som avser att ställa upp söker stöd från Trump. Hur det kommer att gå i det valet blir centralt för Trumps politiska framtid.
Den republikanska organisationen Lincoln Projects motarbetade Trump i valet förra året. Nu stöttar organisationen demokratin, men agerar inte längre aktivt mot Trump.
För två veckor sedan höll Trump i sitt hem Mar-a-Lago i Florida ett möte med 400 republikanska höjdare och donatorer. Han har själv efter valet samlat in mer pengar – 85 miljoner dollar – än det republikanska partiet.
Trump spelar alltså en fortsatt huvudroll i amerikansk politik och han har också stort stöd från högerpopulister över hela världen. Orbán, Putin, Åkesson och andra menar att det var beklagligt att Trump inte blev omvald. Trots att han stimulerade sina anhängares angrepp på den amerikanska kongressen som ledde till fem döda och global upprördhet, stod ledande sverigedemokrater fast vid sin nominering av Trump till Nobels fredspris.
Trumps valseger 2016 stimulerade högerpopulistiska rörelser i många länder. Också den terrorist som våren 2019 mördade 49 muslimer i Nya Zeeland hade hyllat Trump på nätet. Efter att Trump valts firades han av Nordiska Motståndsrörelsen i en av deras största demonstrationer. 500 nynazister tågade mot Mynttorget i Stockholm. NMR-ledaren Per Öberg sa på den tydligt antisemitiska demonstrationen att Trumps seger är ett tecken på att det pågår en revolution i världen.
Liksom för andra populister spelade nationalism och motstånd mot invandring en huvudroll i Trumps valkampanj 2016. Trumps administration instruerade ambassader att iaktta ”extra scrutiny” när de skulle bevilja visum för människor med muslimsk bakgrund. Det gjorde till exempel att unga svenskar som fått stipendium till amerikanska universitet, men råkade heta Muhammed eller var födda i Mellanöstern, fick vänta flera månader på studerandevisum och därmed missade utbildning.
Joe Biden beslöt sin första dag att stoppa byggandet av muren mot Mexiko och att upphäva inreseförbudet från de muslimska länderna. Biden uttalade sig också efter valet för att de 11 miljoner papperslösa, som finns i USA sedan länge, ska få en väg till medborgarskap. Trots att Biden i praktiken inte ha fullföljt den öppna invandringspolitik han lovade är kontrasten till Trump slående.
Trump angrep som president de fria medierna och han kallade nästan dagligen journalister för ”enemy of the people”. Det är något som speglas i de auktoritära östeuropeiska länderna men också i Sverigedemokraternas angrepp på Public Service, vars oberoende de vill avskaffa.
Eftersom Trump kastats ut från Facebook och Twitter, där han hade 89 miljoner följare, är det sannolikt att han vill starta en egen plattform. Dessutom har han förberett en egen tv-station. Om han lyckas med sin strävan att skaffa sig en ny digital talarstol kommer han sannolikt att bli en global extremistledare som också lär märkas i svensk debatt.
Olle Wästberg var tidigare bl a generalkonsul i New York och har träffat både Donald Trump och Joe Biden. Han är aktuell med den nyutkomna boken Den hotade demokratin.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.