ledare De kallas hälsoscheman, för det är ohälsosamt att jobba natt. Samtidigt blir passen fler och tiden för återhämtning kortare. Det är allt annat än hälsosamt. Tvärtom.
Sveriges omsorgsarbetare är rasande. Över hela landet har arbetsgivare inom äldre- och funktionshinderomsorgen infört så kallade hälsoscheman.
”Hälsoscheman” innebär i korthet att nattpassen blir kortare. Det är det som gör att de kallas hälsoscheman: det är ju ohälsosamt att jobba natt. Samtidigt blir passen fler och tiden för återhämtning mellan passen kortare. Det är allt annat än hälsosamt. Tvärtom.
Bakgrunden till att kommunerna inför nya scheman är att heltid äntligen ska bli norm. Det var en stor facklig seger för undersköterskorna och vårdbiträdena i Kommunal när SKR 2016 gick med på att införa heltid som norm inom omsorgen.
Kommunal har också lyckats tvinga fram en ambition att avskaffa delade turer, alltså scheman som innebär några timmars arbete på morgonen, och sedan ett antal obetalda håltimmar mitt på dagen innan ytterligare ett pass på eftermiddagen eller kvällen.
Hälsoscheman är en påminnelse om att kampen inte är över
Delade turer är en mardröm för familjelivet och möjligheten att göra något vettigt på fritiden, omöjligt för dem med flexiga kontorsjobb att ens föreställa sig. ”Vad ska jag göra på “fritiden” mellan turerna”, frågar sig en undersköterska i Facebookgruppen Undersköterskeupproret. Hon har 40 minuters resväg till jobbet och kan inte åka hem mellan passen. ”Ska jag shoppa, vila på en parkbänk?” Framförallt är det en mardröm för kroppen: det ofrivilliga hålet mitt på dagen krymper tiden för återhämtning mellan arbetsdagarna.
Det är en självklarhet att heltid ska vara norm inom omsorgen, och att ingen ska tvingas jobba delade turer. Att det fortfararande är så vanligt med ofrivillig deltid, och ofrivillig deltidslön, är att omsorgen är kvinnodominerade arbetsplatser. Det som är en självklarhet inom manliga yrken har varit en lång och hård kamp för Kommunal.
Hälsoscheman är en påminnelse om att kampen inte är över, och en övertydlig illustration av det som är grundproblemet med omsorgen: den är underfinansierad och underbemannad. Det försöker arbetsgivarna trolla bort genom ”hälsoscheman” som alltså innebär kortare men fler pass. Hälsoscheman innebär också ofta arbete varannan helg, och så korta schemaperioder att det blir omöjligt att planera för fritiden och familjelivet längre än ett par veckor i taget. Dessutom innehåller hälsoscheman ofta så kallade ”resurspass”, alltså att anställda schemaläggs att hoppa in på andra arbetsplatser.
Henrik Dreimanis, vårdare på ett serviceboende i Halmstad vittnar i en intervju i radions Studio Ett om hur så kallade hälsoscheman med resurspass innebär en total brist på respekt för den yrkesskicklighet och erfarenhet som medarbetarna inom omsorgen har. Han schemaläggs att jobba med äldre med demens ena dagen, multihandikappade en annan dag, och på en arbetsplats med omsorgstagare med autism en tredje dag. Utan tid för inskolning. Och med ett schema som sträcker sig högst fyra veckor fram i tiden, och som varannan vecka bara innehåller en ledig dag.
Kommunals förtroendevalda har undrat hur det kommer sig att ”hälsoscheman” plötsligt blev något av en trend. Tidningen Kommunalarbetaren har visat att det handlar om konsultföretaget Time Care, som varit ohyggligt skickliga på att sälja in sina schemaprogram och schemakonsulter.
103 av de 231 kommuner som svarat på Kommunalarbetarens enkät har anlitat Time Cares tjänster. Och Time Care har tjänat miljoner på hälsoscheman, de har kunnat dela ut jättelika vinster till sina ägare, ett brittiskt riskkapitalbolag: 94 miljoner kronor sedan 2016.
Det får en att ställa frågan: var är SKR när kommunsektorn behöver en samarbetsorganisation som kan pressa priser och förhandla fram mängdrabatt? Helt uppenbart har ju var och en av kommunerna betalat ett alldeles för högt pris för Time Cares tjänster. 94 miljoner. I vinstutdelning. På fem år. Av skattebetalarnas pengar. Till ett brittiskt riskkapitalbolag.
Men det är inte det mest upprörande. Det mest upprörande är att kommunerna har valt att anlita konsulter för att ta fram nya scheman, istället för att prata med proffsen: välfärdens medarbetare.
Inte undra på att de är förbannade.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.