Nyhet Facket använder ”Al Capone-metoder”, säger arbetsgivaren. Medlemmarna vill ha trygghet, svarar facket. Tonläget mellan Fritidscenter och IF Metall talar för att Sverige snart får sin första strejk på över två år.
Det var under måndagen som det blev känt att IF Metall vill ta ut sina medlemmar på husvagns- och husbilsföretaget Fritidscenter i Trollhättan, Göteborg och Falkenberg i konflikt.
Strejken startar den 1 juli om inte parterna kommer överens, även om datumet kan skjutas fram något. Om strejken bryter ut skulle det i så fall bli den första sedan april 2019 då SAS-piloterna hade en veckolång konflikt med SAS.
Enligt IF Metall har arbetsgivaren varit ”helt emot att förhandla och teckna kollektivavtal” och företagsledningen har till och med hotat med att försätta sina bolag i konkurs hellre än att teckna avtal med facket.
– Man kan väl säga att de inte tycker om oss, och att de inte vill behöva förhandla med oss, säger Micael Nilsson, ombudsman på IF Metall Halland.
LO-förbundets budskap fick företaget att natten mellan måndag och tisdag lägga ut ett pressmeddelande på sin webbplats som bland annat innehöll ett budskap om att alla arbetare är försäkrade, att de får extra sjukförsäkring och att företaget betalar ut bonus.
– De anställda har det avsevärt mycket bättre än vad kollektivavtalet kräver, med sjukförsäkring och pensioner utöver de som går till Fora, säger Fritidscenters vd och ägare, Tommy Wilhelmsson.
IF Metall säger att det utan kollektivavtal inte finns några garantier för de goda villkoren?
– Jo, men det finns inga garantier med kollektivavtal heller. Jag har avtal för mitt bolag i Malmö. Vi följde arbetsrätten, jurister var inblandade och det tog 20 minuter för en av mina anställda att bli av med jobbet, säger Tommy Wilhelmsson.
Varför vill ni inte teckna kollektivavtal?
– Till stor del för vad facket håller på med nu, vilket jag menar är Al Capone-fasoner. De säger att det ”naturligtvis är frivilligt med hängavtal” men så kommer tvångsvarsel av deras medlemmar.
Enligt honom har det under konfliktens uppsegling varit flera anställda som hoppat av facket.
I det pressmeddelande som lades ut tillfälligt på webbplatsen framhöll bolagets styrelse att IF Metall hade 7 medlemmar av totalt 68 anställda. Till Dagens Arena säger Tommy Wilhelmsson att IF Metall har sex medlemmar inom koncernen.
Vad säger du om de anställda som är medlemmar och som enligt Metall vill ha kollektivavtal?
– Ja, jag har pratat med alla, och de vill inte ha en tvist.
IF Metall har en annan bild av medlemmarna. Till saken hör att det har funnits kollektivavtal på Fritidscenter och dess dotterbolag tidigare, men respektive avtal har sagts upp.
– Medlemmarna vill ha tillbaka kollektivavtalet och tryggheten, säger Micael Nilsson på IF Metall.
Enligt facket är det i Falkenberg i stort sett 100 procent inom IF Metalls avtalsområde som är med i facket och på två av de andra arbetsställena ligger medlemssiffran kring 50 procent.
Vad säger ni om det som bolaget anför, att de anställda redan har bra villkor?
– Jo, det är kanske bra i dag och vad vi vet har bolaget skött sig, men skulle de till exempel inte betala in försäkringspremier, då faller våra medlemmars försäkringar. Utan avtal finns inga garantier för till exempel inbetalning av tjänstepension och arbetstidsförkortning, säger Micael Nilsson.
Fritidscenters Tommy Wilhelmsson säger att en tvist som resulterar i ett kollektivavtal kommer att leda till att han förlorar anställda då villkoren kommer att bli sämre. Detta för att det i dag är arbetstagarnas marknad inom motorbranschen.
Går det inte att behålla de extra förmånerna utöver kollektivavtalen?
– Jo, men jag skulle inte vara motiverad till att ha kvar dessa förmåner då, säger bolagets vd.
Han berättar att han och Fritidscenter blev mycket missnöjda med IF Metall efter en arbetsrättslig konflikt för några år sedan.
– Ombudsmannen betedde sig fruktansvärt illa. Till exempel hade vi en F-skattare inne ett kort tag. Utan diskussion gick ombudsmannen in och sa att det är ett brott mot kollektivavtalet och kostar 60 000 och F-skattaren fick sluta. Det är svårt för oss att ha koll på alla regler i ett omfattande avtal och även om vi gjorde fel, så skulle det vara bättre att först diskutera saken. Jag tycker inte kollektivavtalen hänger med utvecklingen. De är utformade för storföretagen.
Kan ni inte förhandla med IF Metall om anpassningar till era förhållanden då?
– De har varit oresonabla, fullständigt oresonabla. Tidigare har jag faktiskt fått hjälp och stöttning av IF Metall, men det hänger mycket på hur ombudsmannen är.
IF Metalls Micael Nilsson känner till att Fritidscenters avoghet till LO-förbundet kan bero den tidigare arbetsrättsliga konflikten. Enligt honom handlade det om en felaktig anställning och en felaktig uppsägning av en medlem som ledde till att bolaget fick betala en ekonomisk kompensation, samt att facket krävde att arbetsledningen utbildade sig i arbetsrätt. Han känner också till att företagets ledning i samband med detta uttryckte ett stort missnöje med en av ombudsmännen.
– Om det är så att de ogillar en viss ombudsman, har vi en enkel lösning. Vi har flera andra ombudsmän, fem här i Halland till exempel.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.