Bild: Enhedslisten

nyhet Enhetslistan, en brokig vänsterallians, kan vara på väg att bli största parti i danska huvudstaden Köpenhamn. En färsk mätning ger dem 22,4 procents stöd inför kommunvalet den 16 november.

Nästan oavsett valutgången har en sak varit rätt säker i kommunvalen i Köpenhamn: överborgmästaren blir en socialdemokrat. Så har det varit sedan posten som överborgmästare och stadens regeringschef inrättades 1938.

Det har byggt på att vänstern får majoritet och att Socialdemokratiet är största parti. Men enligt en ny opinionsundersökning från danska Altinget/Epinion är nu i stället Enhetslistan största parti.

Enhetslistan (Enhedslisten) är ett slags allians av partier på vänsterkanten. Det började som ett samarbete 1989 mellan Venstresocialisterne (marxister), Danmarks kommunistiska parti (med rötter i sovjetkommunismen) och Socialistisk Arbejderparti (trotskistiskt). 1991 omvandlades de till parti och senare har också Kommunistisk Arbejderparti (maoistiskt) och Socialisten (marxistiskt) anslutit.

Förutom Enhetslistan finns på vänsterkanten också Socialistisk Folkeparti, SF, som bildades 1959 av Aksel Larsen och andra som uteslöts ur Danmarks kommunistiska parti efter att ha velat göra upp med Sovjetkommunismen.

Danska kommunvalet 16 november blir en test också på om den danska politiska kartan fortsätter att vara delad mellan stad och land, i synnerhet mellan västra Danmark och Köpenhamnsområdet i öster.

Socialdemokratiet har haft sina framgångar under partiledaren Mette Frederiksen i arbetarklassen och de mindre städerna, inte minst på Jylland. Där ökar antalet industriarbetsplatser, till exempel finns numera Carlsbergs största bryggeri i Fredericia på Jylland.

I Köpenhamn växer medelklassen och där är det partierna till vänster om S som har framgångar. Det nuvarande nationella regeringsunderlaget, där S är ensamma i regering men tar stöd av Radikale Venstre, SF och Enhetslistan, skulle enligt mätningen få stöd av två av tre köpenhamnsväljare. Men med en stark vänsterlutning.

Enhetslistan har 13 av 179 mandat i folketinget, de fick 6,9 procent i nationella valet 2019. Men de var med 18,4 procent näst största parti redan i förra kommunvalet i Köpenhamns kommun mot 27,6 procent för S.

Tredje största partiet då, Alternativet (10,5 procent) som beskrev sig som ett grönt socialliberalt parti, har rasat ordentligt sedan dess. Och många av deras väljare kan gå till Enhetslistan som lanserar sig som ett grönt alternativ.

I Enhetslistans lokala program inför valet betonar de bland annat att Köpenhamn ska bli ledande i klimatomställningen, de vill se kraftfulla satsningar på fler och billigare bostäder, fler anställda på förskolorna och trygghet i stället för kontroll av arbetslösa.

Partiet vill också stoppa planerna på Lynetteholm, en utbyggnad av en konstgjord ö i Köpenhamns hamn som skulle ge plats åt runt 35 000 invånare.

Partiets kandidat att bli överborgmästare, Line Barfod, förespråkar en Wienmodell, där merparten av stadens nya bostäder ska vara billiga hyresrätter och profitfria andelslägenheter.

– Det är ingen naturlag att vanliga löntagare ska drivas ut från de stora städerna av ökad urbanisering och bostadspriser som stiger upp i himlen, skriver hon i ett bostadsutspel.

Lite ironi finns det i att Enhetslistans starkaste fästen i Köpenhamn, Vesterbro och Nørrebro, också är de områden som kanske visar den tydligaste gentrifieringen.

– De välbeställda klassernas belägring av Vesterbro visar en generell tendens i Danmark: Större delen av huvudstadsområdet och Aarhus domineras i dag av de rikaste och mest välutbildade, medan arbetarklassen och den lägre medelklassen har tvingats flytta ut i provinsen. Ut till Väst- eller Sydsjälland, delar av Fyn och framförallt till Jylland. 1987 utgjorde arbetarklassen 56 procent på Vesterbro, år 2019 var det bara 15 procent, skriver författaren och debattören Lars Olsen.

Han konstaterar att i samma stadsdel hade S stöd av 40 procent 1990, men bara 14 procent 2019. Under samma period ökade Enhetslistan från 8 till 21 procent i stadsdelen.

Även om Enhetslistan blir störst i huvudstaden är det inte givet att deras kandidat Line Barfod blir överborgmästare. Både SF och Radikale Venstre skulle kunna föredra en socialdemokratisk sådan.

– Men det är ett stort symboliskt nederlag för S om de förlorar platsen som största parti i Köpenhamn. Samtidigt är det ett strategiskt problem att de inte har större framgång bland väljarna i huvudstaden, säger Erik Holstein, politisk kommentator på Altinget.

Danska S-regeringen har också utmanat i huvudstaden genom att föreslå att ett stort antal högskoleutbildningar och platser ska flyttas ut till andra städer i landet från Köpenhamn.

S har även skakats av en skandal under mandatperioden. Den tidigare S-överborgmästaren, Frank Jensen, tvingades avgå i oktober 2020 efter avslöjanden om sexuella trakasserier. Sophie Hæstorp Andersen, som tidigare var regionråd, är nu S överborgmästarkandidat.

För högerpartierna är mätningen riktigt dyster läsning. De har ett samlat stöd på bara 28 procent i Köpenhamn.

 

Fotnot: Jo, partiet heter Socialdemokratiet. Ett av Mette Frederiksens första initiativ som partiledare 2015 var att byta tillbaka till gamla partinamnet Socialdemokratiet efter att det byttes till Socialdemokraterne 2002.

 

 

Text: Janne Sundling