Nathalie Björfeldt, Sara Benabdellah, Emma Skruve Eklund, Angelica Garpehäll,

debatt Alla har våra medlemmar att tacka för så mycket. Men det räcker inte med applåder – det är dags för bättre villkor, skriver Kommunals Centrala Ungkommitté.

I över två års tid har medlemmarna i Kommunal stått i frontlinjen i kampen mot corona och slitit med kropp och själ. De vårdade svårt coronasjuka patienter, höll igång kollektivtrafiken och gav barnen i förskola och skola en oskattbar trygghet. Alla har medlemmarna i Kommunal att tacka för så mycket. Men det räcker inte med applåder – det är dags för bättre villkor.

Kommunal varnade långt innan pandemin om att den svenska vården och omsorgen saknade marginaler och befann sig i en bemanningskris. När det gäller omställningen i hälso- och sjukvården konstaterade Coronakommissionen i sitt andra delbetänkande i höstas att det i stor utsträckning var personalens förtjänst men att priset blev en extrem arbetsbelastning för de anställda.

Vi står inför ett läge där kommuner och regioner desperat letar efter personal

I senaste budgeten fanns stora satsningar till landets kommuner och regioner, närmare bestämt 23 miljarder kronor. Tyvärr samlas pengarna på hög. Det handlar om pengar som hade kunnat användas ute i verksamheterna, där de behövs. De hade kunnat användas till att öka bemanningen, förbättra arbetsmiljön och för en gångs skull sätta stopp för ohållbara scheman. Allt prat om miljardregn över landets kommuner och regioner går helt enkelt inte ihop med medlemmarna i Kommunals vardag.

Ingen har nog missat de alarmerande smittotalen de senaste veckorna, och konsekvenserna av dem. Vi står inför ett läge där kommuner och regioner desperat letar efter personal som kan täcka för de höga sjukskrivningstalen. Så desperat att man på ett privatdrivet äldreboende i Motala beordrade in personal, med bekräftad covid-smitta.

Så den stora frågan är – varför ser det fortfarande ut så här? Det är ingen hemlighet att välfärden varit underfinansierad under en lång period, men även när pengar tillförts så kan vi se att situationen inte förbättrats märkvärt. Den låga bemanningen är så pass allvarlig att omsorgskvaliteten hotas.

Medlemmarna i Kommunal förtjänar bättre, och nu är det dags att gå från ord till handling. Trots att regeringen under det gångna året ökat resurserna till kommuner och regioner så saknas det trendbrott som bemanningsfrågan inom hela välfärdssektorn behöver. Och hur mycket pengar får det kosta att rädda ett liv? Det är det vård- och omsorgspersonalen gör, de räddar liv på sin hälsas bekostnad.

Därför kräver Kommunals Centrala Ungkommitté nedan åtgärder:

  • Vi vill se en ökad bemanning – fler kollegor till välfärden
    Att bemanningen konstant upplevs vara nära bristningsgränsen gör sjukvårdsverksamheterna sårbara. Regionen ses ofta som en kortsiktig arbetsgivare som till och med har en oförmåga att planera vanliga semesterperioder. Intervjuade ser ett tydligt samband mellan bristande bemanning och vårdkvalitet.
  • Stoppa delade turer
    Marknadsstyrningen har bland annat resulterat i att så kallad precisionsbemanning har ökat. Det innebär att behovsanställningar, som timavlönade, deltidsarbete och delade turer har ökat. Detta har lett till en hög andel osäkra och tillfälliga anställningar vilket får en negativ effekt på verksamhetens kvalitet, arbetsvillkor och arbetsmiljö.
  • Ta bort minutstyrningen
    Fyra av tio medlemmar inom hemtjänsten arbetar idag under strikt minutstyrning. Komplexa behov ska pressas in i förenklade minutscheman för att passa en förbestämd detaljplanering. Varken personal eller de äldre vinner på minutstyrda insatser som urholkar såväl arbetsmiljö som kvalitet. Kommunal vill i stället se en tillitsbaserad hemtjänst.

Utan medlemmarna i Kommunal stannar Sverige.

Pandemin har blixtbelyst problemen i den svenska välfärden, och det är hög tid att göra något åt det. Oavsett om vi har haft två exceptionella år bakom oss kan vi inte gå tillbaka till hur det var före pandemin. Satsa därför nu de pengar som krävs för att vi återigen ska ha trygga arbetsplatser där nedskärningar aldrig går före den enskilde individens hälsa och välmående.

 

Kommunals Centrala Ungkommitté

Nathalie Björfeldt, personlig Assistent
Avdelning Västra Svealand
Sara Benabdellah, undersköterska
Avdelning Norrbotten
Emma Skruve Eklund, undersköterska
Avdelning Bergslagen
Angelica Garpehäll, stödassistent
Avdelning Öst