debatt Vänsterpartiet måste överge linjen av att vara det parti som satsar minst på försvaret. Dessutom behöver partiet ett nytt försvarspolitiskt program, skriver distriktsordförande Per Markus Risman.
Ryssland har angripit Ukraina. Människor som bombas och familjer som flyr påminner oss om krigets hemskheter. Vänsterpartiets krav på sanktioner mot Ryssland och humanitärt bistånd till Ukraina har varit bra. Dock aktualiseras frågan om svensk försvarsförmåga och alliansfrihet. Vänsterpartiet måste därför presentera en trovärdig linje för svensk försvarsförmåga samtidigt som vi värnar vår alliansfrihet. Ett starkt försvar som inte ingår i andra länders geopolitiska spel är bästa sättet att värna svensk frihet och göra oss till en trovärdig aktör för fred.
Det finns två saker Vänsterpartiet måste göra. Det första är att överge linjen av att vara det parti som satsar minst på försvaret. Även om tidigare nivåer har varit rimliga så innebär det nya läget att nivån måste höjas. Det innebär också att vi måste fokusera mer på andra totalförsvarsfrågor än de problem som klimatkrisen innebär. Det totalförsvarsperspektivet har varit nödvändig i debatten men måste nyanseras och expanderas. Vi måste investera mer i både civilförsvar och militärt försvar. Genom en solidarisk skattepolitik är det möjligt.
Det nya läget som Rysslands angrepp innebär kräver att Vänsterpartiet anpassar sig och presenterar en ny trovärdig försvarspolitik.
Det andra vi måste göra är att ta fram ett nytt försvarspolitiskt program. Partistyrelsen bör lyfta frågan om ett nytt program och till valet ta fram en ny försvarspolitik. Målet med den politiken måste vara en kraftigt höjd försvarsförmåga och att skapa folkligt stöd för svensk alliansfrihet. Annars är risken att vi dras in i NATO och blir ett mål för rysk aggression. Att just alliansfriheten är särskilt viktigt nu bör vara uppenbart av Putins förtäckta kärnvapenhot. Sveriges värdlandsavtal med USA gör det möjligt för USA att föra in kärnvapen i Sverige vilket gör vårt land till ett potentiellt mål om Putin är galen nog att mena allvar. För att uppnå det bör det försvarspolitiska programmet ägna särskild omsorg åt tre punkter:
- Kraftigt höjd tröskelförsvar. Det innebär bland annat att vi måste bygga ut svenskt kust- och luftförsvar. Men det innefattar också vissa saker som vi kanske instinktivt kan vara mot, så som att lägga ut smarta minor längst kusten.
- Den stora risken just nu är inte att Sverige utsätts för ett väpnat angrepp. Däremot finns det en risk att vi utsätts för bland annat cyberangrepp, angrepp mot infrastruktur och desinformation. Målet med sådana angrepp kan till exempel vara att straffa Sverige för sanktioner mot Ryssland. Här krävs inte bara skärpta krav mot företag och myndigheter, det krävs även investeringar som möjliggör aktörer att leva upp till de kraven. Sverige ska inte kunna straffas för att vi står upp för det som är rätt och måste därför höja beredskapen mot gråzonskrigsföring.
- Även om inte vägen fram för att skydda Sverige ligger i att vi går med militära alliansen så är det ett ofrånkomligt faktum att om Finland hotas så hotas Sverige. Även vice versa gäller. Finland är därför en naturlig partner till Sverige vilket aktualiserar att vårt redan nuvarande samarbete stärks genom till exempel övningar eller ökat informationsutbyte.
Det nya läget som Rysslands angrepp innebär kräver att Vänsterpartiet anpassar sig och presenterar en ny trovärdig försvarspolitik. Vi ska stå upp mot rysk stormaktsspel samtidigt som vi värnar svensk suveränitet och alliansfrihet. Sverige får inte bli ett mål för kärnvapenanfall och ska kunna värja sig från främmande makts påtryckningar. Det är vår enda väg framåt om vi ska vara en nation som inte bara står upp för vår fred och frihet, utan även andra länders fred och frihet.
Per Markus Risman är distriktsordförande för Vänsterpartiet Uppsala län
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.