Sätt en gräns för bärplockarna I sommar kommer rekordmånga thailändska bärplockare till Sverige. Det innebär en stor risk för exploatering. Särskilt om bäråret blir mindre bra.
Rekordmånga bärplockare från Thailand är på väg till Sverige för att plocka blåbär, lingon och hjortron. Hittills har Migrationsverket beviljat 6 700 tillstånd och enligt myndighetens prognos kommer det ytterligare några hundra. Det är 2 000 plockare fler än förra säsongen och 1 000 fler än rekordåret 2019.
Men faktum är att det är mycket svårt att i förväg avgöra hur tillgången på bär kommer att bli. Därför är det oansvarigt att öppna för en sådan stor volym av bärplockare. Det räcker med några veckors torka eller några kalla nätter i norra Sverige för att det ska slå fel. Då uppstår ett läge där plockarna får svårt att komma upp i tillräckliga volymer och risken är stor att de kommer att tjäna långt mindre än vad de räknat med.
För att kunna plocka bär i Sverige är de thailändska plockarna tvungna att låna pengar. De arbetar i Sverige i drygt två månader, intäkterna från den första månaden går till att betala tillbaka lånen som täcker kostnaderna för att ta sig till Sverige och för mat och logi. Plockarna ska vara garanterade en kollektivavtalsenlig lön på cirka 23 000 kronor i månaden. Därutöver kan de tjäna mer pengar om de plockar bär till ett värde som överstiger lönen. Plockarnas förhoppning är just att tjäna mer än vad som står i kollektivavtalet. Men då krävs att de kan plocka tillräckligt mycket.
Under den här mandatperioden har reglerna för arbetskraftsinvandring skärpts
Flera uppgifter tyder också på att en del av de thailändska bemanningsföretag som hyr ut arbetarna struntar i den kollektivavtalade lönen och endast betalar ut en ersättning för antalet plockade kilon. Då blir volymen plockade bär det enda som avgör lönen. En annan risk är att de thailändska bemanningsbolagen i år blir tvungna att rekrytera oerfarna och fysiskt svaga arbetare när trycket är stort.
För dessa plockare kan det bli särskilt svårt att få ihop tillräckligt med bär. Summa summarum: De kollektivavtal som Kommunal har drivit fram har varit ett steg i rätt riktning. Men det är fortfarande sant att många plockare riskerar att råka illa ut om alltför många plockare kommer till Sverige och om det dessutom blir ett mindre bra bärår.
Utöver de anställda thailändska plockarna finns också turistplockare som inte är anställda, men som reser till Sverige för att plocka bär som de sedan säljer till bäruppköp. De flesta av dessa har under senare år kommit från Bulgarien, Ukraina och Rumänien. Från Ukraina kommer det knappast komma några plockare i år. Samtidigt finns många ukrainska flyktingar, däribland i Junsele i Ångermanland, som deklarerat att de ska jobba med bärplockning i sommar. Totalt sett handlar det om några tusen turistplockare.
Under den här mandatperioden har reglerna för arbetskraftsinvandring skärpts. Socialdemokraterna har också lovat att utreda om en arbetsmarknadsprövning ska återinföras. En sådan prövning innebär att Sverige inte tar emot arbetskraftsinvandrare från tredje land om det finns arbetslösa personer i Sverige som skulle kunna utföra arbetet. Men detta handlar om något annat.
Tvärt emot vad många tror finns små möjligheter att rekrytera bärplockare från den svenska arbetsmarknaden. Det skulle kräva andra lönenivåer och en vilja att jobba i skogarna i Norrlands inland. För närvarande kommer samtliga anställda plockare från Thailand och inte en enda från Sverige. Det centrala här är i stället hur de thailändska plockarna och ytterst hela branschen ska skyddas. Vad som krävs är ett tak för hur många bärplockare som kan få tillstånd att komma till Sverige och plocka skogsbär. Ett sådant borde införas snarast.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.