Ledare Moderaterna och KD prioriterar samarbetet med SD. Därför kommer de inte släppa in Liberalerna i regeringen om högern vinner valet.
I Ekots partiledarintervju vägrade Ulf Kristersson att ge något besked om huruvida han är beredd att låta Liberalerna få sitta med i regeringen om högern får majoritet efter valet. Även Ebba Busch har intagit samma skeptiska hållning. Orsaken är enkel. Om Kristersson skulle släppa in L men inte SD skulle stödet från SD sannolikt utebli.
Jimmie Åkesson har länge uttryckt ett djupt misstroende mot Liberalerna. Han har förklarat att det bästa vore om partiet åkte ur riksdagen. För SD utgör det ”vänster-liberala” etablissemanget det allra mest förhatliga. Detta gör det svårsmält för SD att bli stödparti till en M-KD-L-regering.
Om både Liberalerna och SD blir stödpartier blir landet svårstyrt
Åkesson hävdar att han gärna vill bli minister i en ny regering. Helst statsminister. Vad annat kan han säga? Men mellan skål och vägg har SD accepterat att bli stödparti åt en M-KD-regering. Företrädare för partiets tankesmedja Oikos har öppet förklarat att det vore den mest ideala lösningen. Däremot förutsätter ett sådant upplägg att SD får ett rejält inflytande. Särskilt vill SD kunna visa upp att man påverkar migrations- och kulturpolitiken. SD lär bli hårdföra i förhandlingarna. För SD är inte det väsentliga att Sverige får en fungerande regering, utan att det egna partiet når framgång.
Men att SD skulle bli stödparti åt en M-KD-L-regering är en helt annan femma. Då skulle partiet bli tvunget att stödja de Liberaler som man djupt ogillar och dessutom själva bli exkluderade. Det skulle förvandla partiet till en dörrmatta som även Liberalerna tillåts kliva på.
Detta är Kristerssons dilemma. Om Liberalerna men inte SD släpps in i regeringen skulle stödet från SD utebli. Om både Liberalerna och SD blir stödpartier blir landet svårstyrt. Som stödpartier skulle både SD och Liberalerna ha ett stort behov av att profilera sig. Att i ett sådant läge hitta överenskommelser bäddar för kaos och regeringskriser.
I de senaste opinionsundersökningarna har Liberalerna kravlat sig över 4-procentsspärren. Det återstår att se om den trenden håller fram till valdagen. Men runt hörnet väntar en ny kris, inte bara för Kristersson utan också för L.
Om Sverige skulle få en högermajoritet i riksdagen skulle Liberalerna med all sannolikhet bli lämnade utanför regeringen. Hur ska partiledningen förklara det? Dessutom skulle partiet få välja mellan att vika sig för SD:s krav eller att spräcka regeringen. I ett sådant läge skulle ett redan sargat liberalt parti börja blöda ymnigt.
Även med en vänsterövervikt i riksdagen finns många hinder till regeringsmakten. Magdalena Andersson kommer troligen behöva stöd från både Vänstern och Centern. Även sådana förhandlingar kan spricka. Oavsett valutgång är läget med andra ord komplicerat. Men en sak bör sägas redan nu: Högeralternativet bygger på att SD får ett starkt inflytande och att Liberalerna hålls utanför regeringen.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.