Intervju Hon är forskare inom området lokal och regional utveckling och vill bland annat skriva om hur det är att leva i områden där resurserna minskar. Hennes första krönika publiceras i dag, den 23 augusti.
I serien av nya krönikörer har vi kommit till Josefina Syssner, prefekt vid Linköpings universitet och biträdande professor i kulturgeografi.
Vad gör du när du inte skriver krönikor i Dagens Arena?
– Jag jobbar på Linköpings universitet om dagarna. Dels är jag prefekt (chef) för Institutionen för kultur och samhälle som är en stor institution där vi samlar ett tjugotal ämnen och nästan trehundra medarbetare inom humaniora och samhällsvetenskap. Dels är jag forskare och lärare – framförallt inom frågor som rör lokal och regional utveckling. Jag är kulturgeograf och mitt främsta forskningsintresse handlar om vad som händer på platser där man blir färre och färre människor. Sådana platser finns i hela Sverige och överallt i världen, så det är ett outtömligt ämne, kan man säga.
Vad ser du mest fram emot med att bli krönikör hos oss då?
– Krönikeformatet är ovanligt för mig som forskare, så det ska bli roligt att få ta ut svängarna lite. I en krönika kan man måla med de stora penslarna, samtidigt som det är helt okej att ägna en hel text åt en principiellt viktig detalj. Det känns kul, och jag tror jag kommer växla mellan det stora och det lilla. Jag ser fram emot att få vara både drastisk och personlig och att få öppna dörren till forskarvärlden för våra läsare.
Vilka perspektiv vill du bidra med som krönikör på Dagens Arena?
– Min forskarvardag handlar om frågor som rör lokal och regional utveckling, centrum och periferi, politik och policy, och om hur det är att leva och bo i områden där resurserna gradvis minskar. Det är en djup brunn att ösa ur, så det är där jag kommer att börja. Om jag lyckas förmedla forskarperspektiv om ett lite deppigt ämne med humor och sväng så har jag lyckats.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.