Förra veckan uppmärksammade Dagens Nyheter att Scientologernas förskola Lövgården i Stockholm – de driver sex stycken i staden – har fått svidande kritik av utbildningsförvaltningen. Enligt handläggaren Kristofer Wallin brister verksamheten "totalt i kvalitet", bland annat saknades utbildad personal. Inte heller framgick det av informationen på Stockholms Stads hemsida att Lövgården, eller de andra fem av Scientologernas förskolor, drivs just av den religiösa sekten.
Ungefär samtidigt framkom det att Stefanskolan i Bromma låtit fyra elever vars föräldrar tillhör den minst sagt världsfrånvända Maranatarörelsen få hemundervisning i stället för att delta i skolans verksamhet. Stefanskolan är en grundskola som drivs av samma evangeliska förening som ligger bakom Andreasgymnasiet på Kungsholmen i Stockholm. Samma Andreasgymnasium som 2006 blev berömt för att undervisa sina elever i kreationism.
Efter DN:s artikel har Stockholms stad lagt till information om att "förskolan följer den nationella Läroplanen för förskolan samt Förskoleplan för Stockholms Stad med hjälp av Applied Scholastics utbildningsmetoder och pedagogik" och därmed anses saken utagerad, åtminstone för de förskolor som inte har fått anmärkningar av utbildningsförvaltningen.
För i Sverige är problemet inte att scientologer eller evolutionsförnekare (eller för den delen de asketiska Plymouthbröderna) undervisar barn och ungdomar för skattepengar – det är fritt fram för alla att starta skolor och förskolor och kvittera ut kommunala miljonbidrag. Få andra länder i världen är lika generösa när det kommer till att ge offentliga medel till privata skolor och få andra länder har en så frikostig syn på pedagogik att de tillåter undervisning i Ron L Hubbards teorier eller kreationism (i USA, landet som alla älskar att utpeka som högerreligiösa dårars hem på jorden är det förbjudet).
Skulle en skola/förskola få kritik av Skolverket eller kommunala utbildningsförvaltningar kan den fortsätta verksamheten – oavsett hur skarp kritiken är – tills ärendet baxats ända upp till Regeringsrätten, en process som tar flera år.
Religiösa friskolor strider inte bara mot idén om ett demokratiskt och upplyst samhälle, de är också ett brott mot FN:s barnkonvention som slår fast att barn har rätt att bilda sig en egen religiös uppfattning.
När Björklund och Folkpartiet var i opposition krävde man ett stopp för religiösa friskolor. Sedan allianssamarbetet med Kristdemokraterna har det blivit tystare i leden. Det går inte att tolka det på ett annat sätt än att Björklund och Folkpartiet har sålt sig till Kristdemokraterna och deras evangeliska kärnväljare i hopp om att hålla KD över fyraprocentspärren även i nästa val.
De som betalar är som vanligt några helt andra än Björklund och hans likar.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.