Ulf Kristersson har en ny sak att vara stolt över. Hans regering är den första på 20 år som förväntas öka Sveriges utsläpp. I Klimatpolitiska rådets årliga granskning sågas regeringen vid anklarna.
Två tredjedelar av Sveriges unga lider av klimatångest. Det med rätta. De har förstått hur allvarlig klimatkrisen är och vet att den bara kommer bli värre och värre under hela deras livstid. På sin fritid läser de klimatrapporter och demonstrerar. Regeringen lyssnar dock inte och flyttar sig längre och längre bort från en klimatpolitik som bygger på expertis och forskning.
Nu har de helt tappat styrfart, menar Klimatpolitiska rådet.
Rådet består av åtta oberoende experter på bland annat ekonomi, beteendevetenskap och klimat. De utvärderar varje år ifall regeringens klimatpolitik bidrar till att uppfylla målen riksdagen beslutat.
Inte ens näringslivet är nöjda med regeringens politik
I år är rapporten särskilt kritisk och lyfter flera specifika åtgärder regeringen gjort som kommer skada Sveriges klimatarbete.
Kristersson får bland annat hård kritik för att ha pausat reduktionsplikten. Från 2020 till 2030 ska de vanliga drivmedlen bli mer och mer klimatvänliga. Enligt energimyndigheten är reduktionsplikten avgörande för att vi skall nå klimatmålen. Den pausar alltså regeringen. Bara det beslutet innebär att vi förlorar utsläppsminskningar på 9,7 miljoner ton koldioxid till 2030. Det är en åttondel av svenskarnas totala utsläpp.
Dessa utsläpp väljer Kristersson att behålla för att han vill pausa en reform som de flesta svenskar inte ens märker av.
Inte ens näringslivet är nöjda med regeringens politik. Företagen vill ha satsningar på omställning. Klimatpolitiska rådet ger regeringen svidande kritik för bland annat att de slutar ge stöd för elbilar, vindkraft och järnvägsunderhållet. Tre sektorer som kräver tunga långsiktiga investeringar för att vara lönsamma.
Det blir till och med dyrare att laga skorna. Skatten för reparationer av bland annat skor, cyklar och kläder dubblas. I en liten sektor som består främst av småföretagare med knappa marginaler gör det stor skillnad. Det slår inte bara ett slag mot den cirkulära ekonomin utan också mot lokala näringsliv och hantverkstraditioner.
Klimat och miljöminister Romina Pourmohktari svarar att hon ”delar helt bilden av att det är bråttom”. Trots det avslutar hon flera av de viktigaste åtgärderna för att minska Sveriges utsläpp? Det hade inte varit okej att skära ner på sjukvården under pandemin och det är inte okej att skära ner på klimatarbetet nu.
Utan att lyssna till de unga vars framtid de ansvarar för har regeringen markerat klimatåtgärd efter klimatåtgärd för slakt. Att det kommer öka Sveriges utsläpp är inget nytt. Forskningen finns där och är tydlig. Problemet är att det bara verka vara skolbarnen som bryr sig när experterna varnar. Vi får se om de kommer förlåta regeringen dess svek.
Lowe Smith Jonsson, är praktikant på Dagens Arena och går Aftonbladets ledarskrivutbildning
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.