Trots stor hype i valrörelsen och konstant nyhetsbevakning är kärnkraften fortfarande Sveriges minst populära energikälla. Svensken vill ha sol, vind och vatten.
Jag ska göra en sak jag väldigt sällan gör, hålla med Ebba Busch. Hon har nämligen gått ut och sagt att Sverige behöver mer vindkraft. För några månader hade jag satt i halsen av överraskning om jag hört henne säga det. Men sent ska syndaren vakna, som hennes mer frikyrkliga kollegor kanske skulle säga.
Att vindkraften har en central roll i Sveriges energiförsörjning är självklart. Den bidrar med runt 20 procent av Sveriges energi och är enligt Energiföretagen en viktig framtidssatsning. Det ger bra vinstmarginal per investerad krona och går relativt snabbt från investering till att börja producera el.
Svenska folket tycker också om vindkraft. Hela 79 procent är positiva till vindkraft jämfört med de 55 procenten som vill ha mer kärnkraft.
Men elmarknaden är ingen demokrati, det är just en marknad. Det är ytterligare en av anledningarna att Busch blivit tvungen att vända. Företagen tycker att vindkraft är en bra investering så hon har insett att vindkraften är här för att stanna.’
Lösningen på det problemet är havsbaserad vindkraft
Förutom de ekonomiska argumenten och det faktum att vindkraften bär en betydande del av Sveriges energiförsörjning finns det också säkerhetspolitiska argument. I krig eller kris är det en pålitlig källa till energi som inte är beroende av importerat kol eller uran. Dessutom är den till skillnad mot kärnkraft decentraliserad, och därför mycket svårare att helt slå ut.
Frågan som kvarstår är varför kommunerna säger nej till så många ansökningar om vindkraft om folk är positiva till det. Idéer om hur vindkraften stör och inte minst sänker värdet på bostäder har brett ut sig. Svensken vill ha vindkraft men inte hemma hos sig.
Lösningen på det problemet är havsbaserad vindkraft.
Under de senaste åren har den havsbaserade vindkraften snabbt blivit mycket billigare. Tekniken har utvecklats och står till exempel för en fjärdedel av Danmarks elproduktion. I Sverige ligger nu åtta ansökningar på regeringens bord som totalt skulle kunna producera mer än hela Sveriges nuvarande elkonsumtion.
Problemet är att Busch nya ton i vindkraftfrågan inte speglar hennes politik. Hon har nämligen dragit in stödet för just havsbaserad vindkraft och dessutom gett instruktioner till en pågående utredning att vindkraften inte skall vänta sig något statligt stöd.
Om Busch vill visa att hon är en seriös energipolitiker och inte bara en kärnkraftfanatiker har hon nu sin chans. Vårbudgeten ligger runt hörnet. Återinför stödet för havsbaserad vindkraft och prioritera utredandet av förslagen som ligger på regeringens bord.
Det är sent för henne att nu vakna ur sin energipolitiska synd. Men sent är ändå bättre än aldrig och med hennes senaste uttalande vågar jag faktiskt börja hoppas på Ebba.
Lowe Smith Jonsson
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.