Vänsterpartiet vill i lag förbjuda arbetsgivare från att skära ned på anställdas arbetstid när de vill göra besparingar, så kallad ”hyvling”.
– Det är ett ruttet sätt att behandla anställda som kanske jobbat för företaget i 20–25 år, säger Ciczie Weidby (V).
Årets avtalsrörelse har varit tuffare än på länge. Men i fredags blev det klart: 7,4 procents löneökningar på två år, 4,1 procent i år och 3,3 procent 2024.
Det nya avtalet inom handeln innebär att heltidsanställda får en 1 110 kronors högre månadslön från och med 1 april i år och 985 kronors påslag nästa år. Förutom löneökningar var en reglering av hyvlingarna, att skära ned på de anställdas arbetstimmar, en viktig fråga för fackförbundet Handels.
Något stopp för hyvlingar blev det inte i kollektivavtalet. Däremot står det nu att ska arbetsgivaren ”undvika att hyvla” och måste ”överväga andra alternativ”.
– Om man vill ha ett totalförbud mot hyvling behöver det ske lagstiftningsvägen, sa Handels avtalssekreterare Martin Nyberg i en intervju i Arbetet.
Detta är just vad Vänsterpartiet vill göra. Den nya las, lagen om anställningsskydd, innebär att arbetsgivaren måste följa särskilda turordningsregler när den ska skära ned på anställdas sysselsättningsgrad. Något som legitimerar själva problemet med hyvling, anser Ciczie Weidby, arbetsmarknadspolitiska talesperson för Vänsterpartiet.
– Hyvling innebär att du blir erbjuden sämre anställningsvillkor, med vetskapen om att om du inte accepterar det har du inget jobb alls. Du har att välja mellan lägre sysselsättningsgrad eller att bli av med försörjning. Det är ett ruttet sätt att behandla anställda som kanske jobbat för företaget i 20–25 år, säger hon.
Partiet har lagt fram ett förslag i riksdagen om att ändra i lagen så att arbetsgivare som vill göra besparingar på personal måste säga upp dem enligt turordningsreglerna, i stället för att sänka sysselsättningsgraden.
– Vi har redan en flexibel lagstiftning som möjliggör att arbetsgivare kan säga upp anställda på grund av arbetsbrist, säger Ciczie Weidby.
Hon vill inte recensera parternas nya avtal, men menar att Handels har fått igenom några förbättringar som förhoppningsvis gör det svårare för arbetsgivaren att hyvla.
– Det förändrar inte faktum att jag fortsatt kommer skriva motioner om att förbjuda det i lag, säger hon.
Socialdemokraterna skrivet i ett mejl till Dagens Arena att de inte stödjer förslaget om att i lag förbjuda hyvling.
”Vi hedrar den överenskommelse mellan arbetsmarknadens parter som ligger till grund för det nya LAS-paketet. Vi hade förstås gärna sett att regleringen av hyvling som ingår däri hade varit mer omfattande, men nu måste lagt kort få ligga. Att peta i enskilda delar riskerar att rubba den balans som hela avtalet bygger på”, skriver Teresa Carvalho, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Socialdemokraterna.
Dagens Arena har sökt Svensk Handel, Handels och arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) för kommentar.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.