På måndagsmorgonen införde Fackförbundet ST skyddsstopp på pendeltrågtrafiken i Stockholm. Operatören MTR kommer inte att kunna köra pendeltågen så länge lokförarna är ensamt bemannade på dem. 

Stoppet görs med hänvisning till Arbetsmiljölagen. Niklas Simson, biträdande förhandlingschef på ST förklarar varför fackförbundet beslutat sig för att införa ett skyddsstopp. 

-Därför att arbetsmiljösituationen för lokförarna börjar bli ohållbar. Arbetsgivarna gör inte tillräckligt för att se till att lokförarna inte utsätts för riskfyllt ensamarbete, säger han till Dagens Arena. 

Niklas Simson biträdande förhandlingschef ST.

 

Sedan MTR införde ensamarbete för lokförarna på pendeltågen har det inkommit ett femtiotal  incidentrapporter som visar på stora risker i arbetsmiljön. En arbetsmiljö där facket menar att lokförare löper stor risk att utsättas för allvarlig psykisk stress, ”eller hamna i en situation där våld eller hot om våld förekommer.”

-Det har bland annat handlat om att man behövt avvisa berusade personer och göra spontanevakuering av tåg utan något stöd. Vi har till och med varit med om en påkörningsincident då det tog 28 minuter innan en stödperson fanns plats. Det finns också incidenter när man inte sett rullstolsburna personer eftersom kameran missat det, säger Niklas Simson. 

ST:s skyddsombud har erbjudit MTR tid och möjlighet att vidta åtgärder mot riskerna. Den tidsfristen löpte ut fredags 21/4 kl 14.00. Eftersom arbetsgivaren enligt facket inte fattat några beslut om åtgärder införde ST skyddsstopp från och med i dag klockan 09.00.

”MTR anför att beslutet att införa ensamarbete är ett politiskt beslut som är fattat på demokratisk grund. Fackförbundet ST vill i det sammanhanget betona att även Arbetsmiljölagen är beslutad på god demokratisk grund av Sveriges Riksdag. De förändringar som MTR säger sig behöva införa behöver följdaktligen vara i enlighet med svensk arbetsmiljölagstiftning”, skriver facket i ett pressmeddelande.

ST Pendeln framhåller att arbetsgivaren ensamt inte kan besluta om att arbetet ska återupptas, utan att det krävs beslut av Arbetsmiljöverket om att upphäva skyddsstoppet.