Fredrik Reinfeldts famösa uttalande om etniska svenskar har många gånger beskrivits ungefär som ett medvetet misstolkat citat taget ur sitt sammanhang, senast i dag i Erik Helmersons ledare. Det är dock inte riktigt korrekt. Reaktionerna på citatet kom just på grund av kontexten, inte specifikt på grund av ordföljden “etniskt svensk”. Reinfeldt fick frågan om man bör göra mer – stimulera ekonomin mer – eftersom arbetslösheten är högre än vad som beskrevs som massarbetslöshet 2006. Reinfeldt svarade: “Det är inte korrekt att beskriva Sverige som i ett läge med massarbetslöshet. Om man tittar på etniska svenskar mitt i livet så har vi mycket låg arbetslöshet.”
I ett annat sammanhang, när han pratade om de ökande klyftorna i Sverige, reducerade han betydelsen av ökade klyftor genom att peka på att de inte ökat så mycket om man räknar bort de allra rikaste och de fattigaste.
Fokus blir tydligt. Fredrik Reinfeldt vill att den politiska debatten ska handla om medelklassen och deras plånboksfrågor och livspussel. De andra är inte lika intressanta att diskutera.
Den bilden präglar svensk debatt inte bara på moderatsidan. Socialdemokraterna är närmast sjukligt besatta av att komma med bra plånboksbud till medelklassen, eftersom det är genom att locka över dem från allianssidan som Socialdemokraterna kan nå makten. Och när de stora partierna diskuterar medelklassen rycks medierna med. Därför kommer det som en chock för P4 Östergötland när deras statistikgräv visar på alarmerande siffror.
“P4 Östergötland har gått igenom statistiska centralbyrån SCB:s lönestatistik för samtliga 507 postnummerområden i Östergötland mellan åren 1990 och 2010. Det gäller då inkomster man behöver betala skatt för som till exempel lön, pension, föräldra- och sjukpenning. Uttrycket “de rika blir rikare, de fattiga allt fattigare” visar sig stämma väl. Klyftan i länet mellan låg- och höginkomsttagare har ökat kraftigt under de gångna 20 åren. De som tjänar från 0 kronor upp till 16 600 kr per månad har blivit 34 098 fler i länet under perioden. Räknar man inkomstskiktet från 0 kronor till 25 000 kr har det ökat med 72 673 östgötar.” rapporterar P4 Östergötland.
– Det finns en ny underklass i Sverige, som varken politiker eller medier pratar om eller med. Men genom det här projektet kommer vi närmare, säger reportern Lars Christopherson till Journalisten.
Han har alldeles rätt. I Linköpings fattigaste område Skäggetorp har medianinkomsten sedan 1990 gått från (omräknat till dagens penningvärde) 14 000 till mindre än 4 000 kronor i månaden.
Om politikerna i de stora partierna inte pratar om de här gruppernas ekonomiska utveckling – och vilka konsekvenser det får för samhället i stort – måste medierna belysa det här. Mycket mer än i dag.
Politiken och mediefokuset måste intressera sig för mer än välmående etniska svenskar mitt i livet. De brukar nämligen både klara sig bra och göra sig hörda ändå.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.