Tesla IF Metalls strejk mot elbilstillverkaren Tesla har de senaste veckorna skapat rubriker. Men det är inte bara i Sverige företaget anses gå emot fackliga rättigheter, utan även i USA har företaget skapat reaktioner. Dagens Arena har sammanfattat ett antal uppmärksammade fall av arbetsrättsliga problem i USA.
Strejken mot Tesla fortsätter eftersom företaget fortfarande inte vill skriva kollektivavtal. Men det amerikanska bilföretaget sticker ut även på den amerikanska marknaden. De tre stora bilföretagen i USA (Ford, General Motors och Stellantis) har kollektivavtal för en stor del av de fabriksanställda.
Mot facklig organisering
Tesla har bland annat blivit anmälda för att de sparkat arbetare som ämnat att organisera sig fackligt i Buffalo, USA. Nästan 40 anställda ska ha blivit av med sina arbeten efter att de dagar innan skickat ut ett brev om att de planerat att organisera sig fackligt. Tesla förnekar att uppsägningarna skedde på grund av organiseringen utan menar att det var prestationsgrundat.
Arbetsplatsolyckor
Mellan åren 2019–2022 hade Tesla fler fall av säkerhetsbrister på arbetsplatsen än alla andra amerikanska bilföretag sammanlagt, enligt en artikel i Forbes. Hundratals arbetsplatsolyckor som skett på Teslas anläggningar har dessutom inte rapporterats in till myndigheter, vilket har resulterat i böter.
Rasism på alla nivåer
I september i år stämde Equal Employment Opportunity Commission (kommissionen för jämlika anställningar) Tesla för att de ska ha tillåtit och underbyggt rasism på alla nivåer på en fabrik i Fremont, Kalifornien. De anställda som sedan klagat och anmält trakasserier till överordnade ska ha straffats genom uppsägning, ändring av arbetsuppgifter eller förflyttningar. Enligt ett pressmeddelande från kommissionen ska trakasserierna skett öppet och inkluderat graffiti i form av svastikor, rasistiska glåpord och hot. Även delstaten Kalifornien och flera enskilda anställda har stämt företaget av samma anledning.
Sexuella trakasserier
2021 stämde sex kvinnor elbilstillverkaren med anklagelsen att företaget tillåtit en kultur där sexuella trakasserier och diskriminering förekommit. Detta på en fabrik i San Francisco. Även där ska anmälan till överordnade inte ha lett till förbättring. De uppger också att cheferna i vissa fall var en del av problemet, vilket ledde till att kvinnorna inte vågade anmäla.
Visselblåsare fick sparken
Det finns också två uppmärksammade fall av visselblåsare som fått sparken från Tesla. En man uppger att han blivit uppsagd efter att ha lyft säkerhetsproblem med Teslas solcellspaneler. Mannen i fråga ansåg att Tesla inte gjorde tillräckligt för att hantera och kommunicera kring säkerhetsriskerna. En annan man påstår att han blivit av med jobbet efter att han rapporterat till myndigheterna om en stöld av koppartråd. Han påstår att ledningen ska ha velat dölja detta för aktieägarna.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.