Vi har varit för naiva mot brottsligheten. Jag har skrivit det förut och nu har det kommit ytterligare bevis.
Enligt en granskning SVT gjort har vårdföretaget Capio snott åt sig stora belopp av skattebetalarnas pengar genom att genomföra akuta vårdbesök i onödan och felregistrera besök.
De har bland annat registrerat en munblåsa och nageltrång som akuta ärenden.
Kanske har människor symptom av dessa problem som vida överstiger min egen erfarenhet, vad vet jag. Kanske har Capios läkare själva lidit så svårt av dessa men att de rent reflexmäsigt bokar in det som akuta ärenden.
Detta är nu inte första gången det avslöjas att privata bolag fuskat till sig skattepengar
Vem vet, det kanske finns någon patient som kommit in med munblåst, och vården har inte tagit hen på allvar, varpå patienten avlidit till följd av sina svåra plågor. Det kan vara så. Kanske har Capio kunskap om detta.
Eller också har de helt enkelt fuskat. För att akuta ärenden ger högre ersättning från skattebetalarnas pengar.
Det kan vara så också.
En visselblåsare har avslöjat för SVT att de felaktiga registreringarna varit systematiska. Allt för att maximera Capios intäkter och ägarnas vinst. Dessutom har läkarna fått en bonus om de gjort dessa registreringar och kunnat öka sin lön med upp till 10 000 kronor i månaden.
Detta är nu inte första gången det avslöjas att privata bolag fuskat till sig skattepengar. Företaget Attendo beslogs förra året med fusk i Uppsala. Kommunen anmälde och bolaget förlorade ett stort kommunalt kontrakt.
I boken Hemtjänstmaffian har journalisterna Karl Martinsson och Mira Hjort Klingberg beskrivit hur andra företag, ofta med länkar till organiserad brottslighet, fuskat till sig miljoner inom hemtjänsten. I Södertälje ledde det till rättegångar och ett omfattande räfst och rättarting i kommunen.
Så ordet ”naivt” är nog faktiskt med mest rimliga sättet att beskriva det offentligas hantering av sådana här fall. Naivt för att ingen helt enkelt verkar beredd att ta sig an grundproblemet – det marknadssystem som präglar svensk offentlig sektor.
Det är egentligen ganska enkelt. Vi har under 30 år privatiserat allt mer av den offentliga servicen. Företag får pengar av skattebetalarna för att utföra vård, skola och andra verksamheter som tidigare var offentliga.
Den fria etableringsrätten gör det svårt för regioner och kommuner att ha kontroll över systemet.
En sådan modell kräver avancerade redovisnings- och kontrollsystem, men inget kontrollsystem kan vara så perfekt att det hindrar fusk. Och när det är lätt att fuska kan man vara nästan säker på att någon kommer att göra det. Särskilt då bolag som har ett krav på sig att göra vinst.
Så vad får det konsekvenser?
I Capios fall verkar en internutredning, alltså en utredning som bolaget gör på egen hand, vara den enda konsekvensen just nu. I bästa fall kan vi hoppas på att de får betala av straffavgift.
Det är väldigt märkligt. Som Susanna Kierkegaard konstaterar i Aftonbladet borde Region Stockholm ta över de verksamheter som Capio bedriver i egen regi. Annars kan det ju verka som att man inte betraktar fusk för miljonbelopp som en allvarlig fråga.
Naivt, var ordet.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.