Arbetsrätt IF Metalls strejk på Tesla i Sverige är inte den enda konflikt som Elon Musk är involverad i just nu. I dag onsdag väntas ett mål om felaktigt avskedande på Musks bolag Space X tas upp hos arbetsmarknadsmyndigheten National Labour Relations Board (NLRB). Men Musk har kontrat med att ifrågasätta myndighetens legitimitet.
Det var i juni 2022 som ett antal anställda på Musks bolag Space X skrev ett öppet brev där de kritiserade Musk. Kritiken handlade om olämpliga och nedsättande kommentarer som Musk gjort i sociala medier kring sexuella övergrepp. Klagomålen resulterade i att åtta anställda fick sparken från Space X. Detta trots att Musk många gånger talat sig varm för yttrandefriheten.
Ifrågasätter legitimitet
Arbetsmarknadsmyndigheten National Labour Relations Board (NLRB) bestämde sig för att driva frågan, eftersom de menar att de anställda avskedats på felaktiga grunder. Något som Musk och Space X nu utmanar genom att ifrågasätta legitimiteten för den snart hundraåriga myndigheten. Musk och Space X menar att NLRB inte är organiserad enligt konstitutionen. Något man nu vill pröva i domstol. Efter det har e-handelsjätten Amazon följt efter med liknande anklagelser.
Martin Linder, före detta ordförande för fackförbundet Unionen, har följt frågan kring Space X och NLRB. Han menar att det som sker är en del i en större strategi som Musk och andra tech-miljardärer ägnar sig åt.
– Mitt intryck är att de här stora tech-bolagen tycker sig stå över lagen. Tittar man på det som händer med Tesla i Sverige så finns det krafter som vill sätta bilden att det är den svenska modellen och de svenska facken som är problemet. Men så är det inte. Musk och hans bolag arbetar konsekvent på det här sättet. Man vill helst inte erkänna fackföreningar och arbetstagares rättigheter.
Använder juridiska systemet
Martin Linder påpekar att Joe Biden är den kanske mest fackföreningsvänliga presidenten någonsin. Och inställningen till facket i USA är mer positiv än på länge, enligt Linder. Därför försöker Musk och andra företagsledare att hitta andra sätt att komma runt arbetsrättsliga regleringar.
– Man tar till andra medel för att driva sin antifackliga agenda när det blir svårare att göra det direkt genom politiken. Inom det juridiska systemet blir det en tuffare match för facket. Inte minst gäller det Högsta domstolen, där många av de domare som utsetts de senaste åren absolut inte är fackföreningsvänliga.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.