Språkrörsval Amanda Lind var favorittippad redan innan motståndarna hoppade av. På söndag väntas hon väljas till språkrör för Miljöpartiet.
– Jag vill se ett parti med ett större självförtroende där vi som språkrör är närvarande i partiet.
Utsikten från arbetsrummet i riksdagshuset vetter mot glittrande vatten och guppande turistbåtar. Amanda Lind är i färd med att samla ihop och avsluta arbetet som ordförande i riksdagens kulturutskott. Hon är en utpräglad folkrörelsemänniska som vill jobba tillsammans. Nu vill hon bli ett närvarande språkrör.
– Jag tror att det finns en längtan efter en trygghet framåt. Både efter tiden i regering och efter ett år med flera språkrörsval.
Har partiet skadats av frånvarande språkrör?
– Nej, det skulle jag inte säga. Men har du suttit i regering i sju år, då vet man att det är mycket jobb med att förverkliga politiken. Nu sitter vi i opposition och ska samla kraft för att byta ut den här regeringen.
25 år i partiet
Amanda Lind blev medlem i Miljöpartiet för 25 år sedan och har varit kommunpolitiker i Härnösand och Umeå, språkrör för Västernorrland, partisekreterare, kultur- och idrottsminister och riksdagsledamot.
Hennes stoltaste stund som politiker är när hon lyckades driva igenom stödpaketen till idrotten och kulturen under pandemin. Ett resultat av hård förhandling.
Hon säger att hon beskrivs som en saklig debattör. Falukorvar eller kolbitar kommer inte att viftas med från Amanda Linds håll i tv-debatter mot partiledarkollegorna.
– Men behövs det kan jag bita ifrån.
Värsta triggern
Vad kommer att trigga dig till det?
– Det finns väldigt mycket i regeringens politik som triggar mig. Det är därför jag vill ta på mig uppdraget att bli språkrör.
Rättvis klimatomställning kommer först. Både i presentationen av valmanifestet inför EU-parlamentsvalet och när Amanda Lind börjar prata politik.
Orättvisan är global och nationell. Rika länder som släpper ut och fattiga länder som drabbas av klimatförändringar. Framtida generationer som drabbas av dagens utsläpp. Och så den svenska klimatpolitiken som slår hårdare mot grupper som har det ekonomiskt tufft, trots att rika släpper ut mer, menar Amanda Lind.
Satsning på skatteavdrag
– Lösningen på orättvisan är ju inte att dra ner på klimatinsatserna och tänka att det skulle vara rättvist.
Dyra elbilar som få har råd med räcker inte, tycker hon. Ett av Miljöpartiets förslag för rättvis klimatomställning i transportsektorn är att bilberoende med lägre inkomster får en leasingcheck, för att kunna byta till elbil. Men också satsningar på kollektivtrafiken och skatteavdrag på resor för boende i glesbygd.
Rika superutsläppare har fått allt mer uppmärksamhet. Enligt Oxfam släpper en person som tillhör den rikaste procenten i Sverige ut tio gånger så mycket växthusgaser som någon från den halva av befolkningen som har lägst inkomster. I partiprogrammet skriver partiet om solidaritet, att hushålla med resurser och jämlik fördelning som viktiga delar i omställningen.
Dämpa superutsläpparna?
Hur ska ansvaret för utsläppsminskningarna bli mer jämlik?
– Miljöpartiet vill se över skattesystemet så att det styr mer mot jämlikhet. Att arvsskatt, förmögenhetsskatt och fastighetsskatt tagits bort har drivit på en ojämlik ekonomisk utveckling.
Superutsläpparna ska dämpas genom att minska de ekonomiska klyftorna.
– Vi måste se till att våra klimat- och miljöförslag i sig slår rättvist. Men vi behöver också öka jämlikheten totalt i samhället. Det man har kunnat se i forskning är att samhällen med väldigt stor ekonomisk ojämlikhet också driver en ohållbar konsumtion.
Ska det ställas krav på att människor begränsar sin konsumtionen för att minska utsläpp?
– Framförallt så måste politiken ta ansvar. Vi behöver styrmedel mot en mer hållbar resursförbrukning och en hållbar konsumtion. Och det finns mängder av sätt, vi införde till exempel ett avdrag för reparationer som regeringen tog bort.
Det låter lite lite fjuttigt med skatteavdrag på reparationer om man flyger privatjet?
– Privatjet är ett bra exempel. De är inte är med i EU:s utsläppshandelssystem. De är undantagna i dag och det vill vi ändra på.
I senaste opinionsmätningen har Miljöpartiets väljarstöd ökat till samma nivå som valresultatet 2022, 5,1 procent. Ett block bestående av Centerpartiet, Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet skulle få riksdagsmajoritet. Det är också Amanda Linds regeringsalternativ.
C, MP, S och V
Men Miljöpartiets migrationspolitik skiljer sig från Socialdemokraternas. Och deras klimat- och miljöpolitik skiljer sig från Centerpartiets. Tiden i regering med Socialdemokraterna lyfts fram som förklaring till att partiet förlorade väljarstöd, på grund av politiska kompromisser som partiet gick med på men väljarna inte stod bakom.
Att det upprepar sig oroar inte Amanda Lind.
– Vi har ett bra läge i partiet. I senaste opinionsmätningen ligger vi på över 5 procent. Vi gick framåt i förra valet. Vi har en väldigt bra stämning i vårt parti, inte minst nu inför EU-valet.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.