Europavalet Det blir som vanligt en fråga om vilka partier som får sina sympatisörer att gå och rösta.
Enligt en opinionsundersökning från Ekot i Sveriges Radio tänker 32 procent av väljarna rösta på Socialdemokraterna i valet till Europaparlamentet.
Vänsterpartiet får 8,1 procent.
För båda partierna är detta en klar ökning jämfört med valet för fem år sedan. Då fick S bara 23,48 procent och V fick 6,8.
Båda partierna kan med andra ord gå i sina första majtåg med detta i ryggen.
De kanske inte fyller gatorna som förr, men det går bra nu. Stödet rullar in.
Även Miljöpartiet noterar höga siffror. Hela 9,7 procent uppger att de tänker rösta på partiet.
Sämre då för Liberalerna, som hamnar på 3,3 procent, och Kristdemokraterna, som får 2,3.
EU:s Green Deal, en ambitiös politik för att minska klimatutsläppen
Skulle den här mätningen bli valresultat kommer det vara ett historiskt val på flera sätt. Socialdemokraterna har fått runt 25 procent i alla val sedan Sverige blev medlem i EU, något mer i de två första valen.
Inget etablerat parti har hittills fått lämna parlamentet. Nu riskerar alltså två av högerpartierna att få göra det.
Kristdemokraterna fick över 8 procent förra gången, och Liberalerna har alltid kunnat räkna med att just deras väljare i högre utsträckning än andra faktiskt går och röstar på valdagen. Kanske kan de göra så även den här gången. Det är en sak att uppge sina partisympatier i en opinionsmätning, en annan att avbryta student- och examensfiranden för att faktiskt ta sig till vallokalen på valdagen.
På den punkten har även Miljöpartiet gynnats. I valet 2014 fick de rekordhöga 15,41 procent och badade i fontänen vid Sergels torg i Stockholm. Övertygade om att det skulle bli ett lyft för partiet som höll sig för lång tid framöver. I riksdagsvalet några månader senare fick de knapp 7 procent.
Men önskan om ett högt valdeltagande handlar förstås inte primärt om att något specifikt parti ska gynnas. EU-valen spelar roll. En stor del av de frågor som diskuteras i svensk politik påverkas på ett eller annat sätt av besluten i Bryssel. En Sverigedemokrat röstar inte på samma sätt som en miljöpartist eller socialdemokrat. Det såg vi om inte annat i veckan, då Sverigedemokraterna var det enda parti som röstade emot att det inom tre år ska bli olagligt att skicka ovälkomna dick pics.
För att inte tala om miljöpolitiken. Där har EU:s Green Deal, som handlar om en ambitiös politik för att minska klimatutsläppen, påverkat politiken i alla medlemsländer och visat att EU är redo att gå först på klimatområdet. Företagen i Sverige förhåller sig i dag till detta, Green Deal är en del av deras planering, och det kommer göra skillnad i verkligheten.
Men Europas extremhöger är på frammarsch, de växer i flera länder och hoppas på ett avgörande inflytande i Europaparlamentet efter valet. De vill skruva ned EU:s miljöambitioner.
Det finns med andra ord goda skäl för alla att rösta i EU-valet.
Det finns också goda skäl för Socialdemokraterna och Vänsterpartiet att göra EU-frågorna relevanta, både i dagens första majtåg och i valrörelsen. Allt för ofta har EU-valrörelserna handlat om svensk inrikespolitik.
I dag spanar jag alltså efter EU-budskap i första majtågen och det som sägs från talarstolarna.
Om drygt en månad är det nämligen val.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.