Samhällsdebatt Tisdagsklubben, ett nytt initiativ som ska bekämpa högerpopulism, höll under tisdagen sitt första möte på tankesmedjan Fores. Under mötet diskuterades saklighet, polarisering och politiskt våld.
Cecilia Malmström (L), Anna Ekström (S), Ulrica Schenström (M) och Jan Scherman är talarna på Tisdagsklubbens första möte. David Lega (KD) är med på videoskärm, och samtalet modereras av Johan Sjölander. Organisationens grundare är liksom sina åhörare en politiskt brokig skara, men de har gemensamt att de alla är välbekanta namn inom svensk samhällsdebatt.
En populär teori om de blocköverskridande möten som hölls inför projektets lansering var bildandet av ett nytt parti. I måndags blev Expressen dock först med att offentliggöra deras egentliga syfte: ett nytt forum för politiska samtal, där framträdande röster från olika politiska organisationer tillsammans ska motarbeta högerpopulism. Namnet Tisdagsklubben kommer ifrån en hemlig antinazistisk grupp som var aktiv i Sverige under andra världskriget.
– Det är inte så att vi sitter här och har foliehattar på oss och tror att vi ska bli invaderade imorgon. Men vi tog det namnet därför att jag tror att folk då förstår ungefär vad vi tänker: Att vi vill ha en röst mot de populistiska, ganska högerextrema röster som vi ser runt om i världen, säger Ulrika Schenström, tidigare moderat statssekreterare.
“Utsätts för hat och våld”
Högerextremism och dess påverkan på det politiska samtalsklimatet är huvudtemat för klubbens första möte. Initiativet har enligt ex-ministern Cecilia Malmström fötts ur en frustration över bristen på debatter som utgår ifrån politikens sakfrågor.
– Att man inte kan ha ett samtal där man lyssnar på varandra. Där man respekterar varandra och försöker hitta gemensamma lösningar framåt. Där allting inte är svart och vitt. Där allting inte är invandrarnas fel. Där allting inte löses genom hårdare tag. Där allting inte måste sättas etikett på, för eller emot. Det är ju en tendens vi ser överallt, säger hon.
I Expressens artikel lyfts mordet på Ing-Marie Wieselgren under Almedalsveckan 2022, och de hot flera av Tisdagsklubbens medlemmar utsatts för efter politiska uttalanden. Talarna uttryckte under tisdagens möte en längtan efter en plats att föra fredliga diskussioner med meningsmotståndare. Gruppen hoppas även på att aktivt kunna motarbeta trakasserier mot de som uttalar sig politiskt på internet.
– Vi har människor i det här landet som gärna skulle vilja engagera sig politiskt men inte vågar, för att de utsätts för hat och våld. Det finns journalister i vårt land som avstår från att skriva om vissa ämnen för man blir så totalt nedbombad på nätet, säger Jan Scherman, journalist och samhällsdebattör.
Stor politisk spridning
Att initiativet har dragit till sig människor från så pass olika sidor av det politiska spektrumet är anmärkningsvärt, menar klubbens medlemmar. En man i publiken påpekar att David Lega som Kristdemokrat ofta har samarbetat med och “legitimerat” Sverigedemokraterna, som pekas ut av flera av talarna som en stor faktor bakom det allt mer inflammerade offentliga samtalsklimatet. Mannens fråga besvaras aldrig, eftersom Lega har svårt att höra den.
Att Tisdagsklubben trots sin breda höger-vänsterspridning ser det som sin främsta uppgift att motarbeta högerpopulism diskuteras dock. Ulrica Schenström menar att många av de moderata kollegorna under senare år har “högergirat” något extremt, och att det inte längre finns någon kvar i “mittenfåran”.
– Saker som jag för tio år sedan var övertygad om att jag aldrig skulle behöva vara orolig över är numera verkliga, om inte i Sverige så i andra europeiska länder. Och det är uppenbart att demokratin är på tillbakagång. Då måste vi ta vårt ansvar för att upprätthålla demokratin så att vi har spelreglerna på plats, så att Ulrika och Cecilia och jag och Jan kan ha ett rejält gräl om hur a-kassan ska bli utformad, säger Anna Ekström, tidigare utbildningsminister.
Det första numret av Tisdagsklubbens nyhetsbrev skickades ut igår. Texterna, skrivna av Schenström, Lega, Ekström, Malmström och Scherman, berör EU-valet, kriget i Ukraina och svensk folkbildning. Nyhetsbrevet ska framöver “från olika perspektiv lyfta, kommentera och analysera de mest intressanta samtidsdebatterna och viktigaste politiska händelserna från hela landet och i vår omvärld”. Förutom namnen ovan kommer andra samhällsdebattörer att bidra, bland dem Dagens Arenas Jesper Bengtsson.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.