Bild: UNHCR

1. Sverige har för första gången sedan 1973 öppnats för invandring. Det är bra. I sin stora Human Development Report från i höstas drog FN-organet UNDP slutsatsen att av utvecklings- och rättviseskäl behöver migration underlättas och gränser öppnas. Varje dygn dör tre personer som försöker ta sig in över Europas murar. Men när EU nu diskuterar öppnare dörrar måste det ske med migranters rättigheter i fokus. Invandring sänker inte löner, ökar ingen arbetslöshet och får inte välfärdssystemen att bryta samman. Murarna gynnar bara rädsla, pessimism och invandringsfientliga partier som Sverigedemokraterna. Starka fackföreningar och öppna gränser är ett politiskt frihetsmål.

2. En rörlig värld kräver mer flexibla medborgarskap. När Fredrik Reinfeldt, apropå rättslösheten för papperslösa migranter, säger att rättigheter är knutna till medborgarskapet lever han kvar i barndomslandet. Alla svenskar har genom EU dubbelt medborgarskap. Många har tre medborgarskap. Några har inget alls, men bidrar ändå till samhällets rikedom. Tillsätt en expertutredning för att tänka fritt hur öppnare medborgarskap kan se ut. Ge invandrade med uppehållstillstånd rösträtt även i riksdagsval – som de redan har i kommunalvalen.

3. Vänsterns europeiska uppdrag är att politisera och demokratisera unionen. Starkare demokrati är förutsättning för en jämlikare kontinent. Det går att inom Lissabonfördragets otillräckliga ramar stärka parlamentet. Redan nu måste arbetet därför börja så att alla stora partigrupper vid nästa Europaval går fram med kandidater till kommissionens ordförande. Det skulle innebära att unionen i praktiken får en folkvald och politiskt tydlig ordförande.

4. Globala kriser kan inte avgöras av små privilegieklubbar som G8 eller (lite bättre) G20. I en sammanbunden värld måste alla, även låg- och medelinkomstländer (LM-länder), vara med i beslutsprocesserna. Det är inte enkelt. Haveriet i Köpenhamn är ett exempel. Vi måste uppfinna globala politikforum som både är handlingskraftiga och representativa. Under den globala högkonjunkturen 2003-07 stod LM-länderna för 70 procent av tillväxten. Efter krisen står de för 100 procent. Att hålla dem utanför diskussionen om hållbar ekonomi är absurt.

5. I ett kosmopolitiskt Sverige kommer fler värderingar och världsuppfattningar än någonsin att leva samman. Det kräver större uppmärksamhet på rättigheter. Historiska, traditionella eller kulturella gränser kan aldrig få begränsa kvinnors, barns eller "andras" frihet och rätt. Alla gränser måste stå öppna. Varken klass, kultur eller rasism får låsa fast människor. När demokratin blir det enda som håller samman ett land måste den vara öppen för alla. På så vis är Sverige ett mikrokosmos av den globalt sammanbundna mänsklighetens öde. Kosmopolitik är hoppets politik.