Men Socialdemokraternas aktiva stöd för ökad svensk animalieproduktion är oroande.
Det är hög tid för Socialdemokraterna att ompröva den riksdagsövergripande livsmedelsstrategin, som föreskriver en ökning av svensk animalieproduktion fram till 2030. Denna strategi har drivits fram av mäktiga särintressen och står i vägen för utvecklingen av en hållbar jordbrukspolitik som gynnar det breda samhällsintresset. Endast Socialdemokraterna har den storlek och politiska kraft som krävs för att på allvar utmana den svenska köttlobbyn.
Klimatkrisen kräver både omedelbara åtgärder och en genomgripande förändring av vår livsstil och matproduktion. Socialdemokraterna har nu möjligheten att leda en nödvändig omställning mot ett växtbaserat jordbruk som skyddar klimatet och säkrar framtiden för kommande generationer.
I EU-valet visade Socialdemokraterna ambition genom att föreslå skärpta klimatmål med 95 procent minskade utsläpp till 2040. Men utan en radikal omställning av livsmedelssystemet förblir dessa mål en utopi. Det är ett faktum att 82 procent av EU:s jordbrukssubventioner går till animalieproduktion, en sektor som står för 84 procent av växthusgasutsläppen från EU:s livsmedelsproduktion. Trots detta saknas konkreta förslag till förändring i Socialdemokraternas jordbrukspolitik – ett svek mot både klimatet och framtida generationer.
EU-kommissionens vetenskapliga rådgivare och Nordiska ministerrådet har presenterat en färdplan för ett hållbart livsmedelssystem. Planen omfattar köttskatt, subventioner på frukt och grönsaker, samt åtgärder för att göra offentlig sektor, handel och restauranger till föregångare i den gröna omställningen. Det är dags för Socialdemokraterna att anamma dessa rekommendationer och visa verkligt ledarskap.
Särintressen får inte styra livsmedelspolitiken
Socialdemokraterna lovade i EU-valet att minska övergödningen i Östersjön. Men hur kan detta uppnås utan en övergång till ett växtbaserat livsmedelssystem? Den intensiva djurhållningen runt Östersjön genererar årligen enorma mängder kväve och fosfor som läcker ut i vattnet. Ett område 1,5 gånger större än Danmark lider redan av syrebrist. Att fortsätta på denna väg är att döma Östersjön till en långsam död.
Mest oroande är Socialdemokraternas aktiva stöd för ökad svensk animalieproduktion genom den nationella livsmedelsstrategin. Denna strategi, som sträcker sig till 2030, strider mot både klimatmålen och de nordiska rekommendationerna om minskad köttkonsumtion. När RISE klimatdatabas visar att svenskt nötkött orsakar cirka 70 gånger mer växthusgaser än bönor, blir behovet av kursändring uppenbart.
Livsmedelspolitiska rådet utvecklar nu livsmedelsstrategin fram till 2030. Detta råd, bestående av chefer från företag som HK Scan, Kronfågel, Arla, Spendrups, Coca Cola och Cloetta, saknar vetenskaplig expertis. Det är inte bara orimligt, utan absurt. Rådet riskerar att prioritera kortsiktiga särintressen framför långsiktig hållbarhet.
Socialdemokraterna bör verka för att ersätta detta med ett oberoende, tvärvetenskapligt råd som kan ge evidensbaserade rekommendationer för en hållbar livsmedelsproduktion.
Särintressen får inte styra livsmedelspolitiken. Socialdemokraterna bör lyssna på vetenskapen och skydda allmänintresset genom att införa en progressiv köttskatt som speglar de verkliga miljö- och hälsokostnaderna av animalieproduktion. Jordbrukssubventioner måste omfördelas från animalieproduktion till hållbar, växtbaserad odling. Ett omfattande svenskt omställningsstöd till bönder som vill övergå till växtbaserad produktion är nödvändigt och realistiskt att förhandla fram med EU.
Europeiska kommissionen har redan godkänt ett nederländskt statligt stödprogram på 700 miljoner euro för att kompensera djurbönder som frivilligt lägger ner sina verksamheter.
Genom att riva upp livsmedelsstrategin och leda omställningen till ett växtbaserat livsmedelssystem kan Socialdemokraterna bidra till att uppnå klimatmålen och säkra en hälsosam och hållbar framtid för alla medborgare. Det har alltid funnits en tradition av att stå på arbetarnas och folkets sida. Nu måste det visas att man även står på framtida
generationers sida.
Linda Lindström och Jonas Norberg, ideella tankesmedjan Hållbart Matsystem
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.