Men ett förbud skulle vara ett ingrepp i det civila samhällets oberoende.
Dagens Nyheter avslöjar att A-lotterierna som ägs av Socialdemokraterna via sitt dotterbolag Kombispel har outsourcat försäljningen till teletjänstföretaget ”Effective Communication”, vars kontor ligger i Barcelona.
Reportaget ger inte någon smickrande bild av företagets säljmetoder. Filosofin är enligt vittnesmål från anställda att ”pusha” så långt möjligt, inte ta ett nej för ett nej. Först om kunden säger att hen är demenssjuk eller har en god man, ska säljsamtalen avslutas, enligt de instruktioner säljarna fått. Målgruppen uppges i huvudsak vara äldre personer. Anställda bär vittnesbörd om att de sålt lotter trots att köparen inte förstått villkoren, som att det var fråga om ett abonnemang som man aktivt måste säga upp. Och att priset på lotterna går upp efter att först ha varit rabatterade.
Det skapar ekonomiska drivkrafter där man tänjer på reglerna
Kombispels VD säger att han är bestört över uppgifterna och att de företag man anlitar följer ”branschens etiska regler”. Allt medan tidigare anställda säger att ”de lurar oss och vi lurar kunder”. DN har också talat med ett par personer som bekräftar de här uppgifterna. Det har inkommit 28 anmälningar mot Kombispel de senaste två åren. Många av dessa rör äldre, ett par av dem var sjuka i demens.
Under gårdagen meddelade Socialdemokraterna att Kombispel pausar samarbetet med ”Effective Communication”. De hade förstås inget annat val. Avslöjandet kommer som synnerligen dåliga nyheter för A-lotterierna och Socialdemokraterna. Tidöregeringen har ju redan annonserat sina ambitioner att förbjuda partier att bedriva lotterier. Nyligen kom en utredning som visserligen inte ville gå så långt. Men det är inte omöjligt att regeringen ändå kommer att fullfölja sin ursprungliga linje. Vi får väl se var regeringen till sist landar. Men DN:s avslöjande kommer med all säkerhet att användas som argument. Finansminister Niklas Wykman, som tidigare vilat på hanen ett tag, öppnade påpassligt för ett förbud mot ”partilotterier” i en kommentar igår.
Det hela är onekligen en generande pinsamhet för Kombispel och Socialdemokraterna. Det går inte att överlåta försäljningen till ett bolag som man inte har insyn i och som agerar oseriöst i ens namn. A-lotterierna är i slutändan ansvarigt för vad som händer i alla led.
Sedan har telefonförsäljningen exploderat de senaste åren, på en rad områden. Ofta används aggressiva säljmetoder. Jag var själv inte medveten om alla detaljer och konsekvenser när jag tecknade ett tv-abonnemang häromveckan. Företagen och deras underleverantörer har förstås ett ekonomiskt egenintresse att öka intäkterna, och inte sällan är säljarnas lön beroende av hur mycket man säljer.
Det skapar ekonomiska drivkrafter där man tänjer på reglerna. Eller att man blundar och ser åt ett annat håll. Detta är uppenbarligen vad som hänt på Kombispel.
Lotterier var tidigare förbehållet staten genom Svenska Spel och organisationer i det civila samhället som kunde starta lotterier. Det var ett sätt att finansiera folkrörelsernas verksamhet, allt från nykterhetsrörelsen till idrottsrörelsen. Eftersom partierna är en del av det civila samhället var de förstås inte utestängda från den här möjligheten. Och Socialdemokraterna har varit framgångsrika på den här delen av marknaden. Moderaterna lyckades inte så bra och gav upp sina försök att etablera ett lotteri för några år sedan.
Men spelmarknaden har förändrats radikalt de senaste decennierna. Globaliseringen och Internet innebar att det gick att locka kunder i Sverige även om bolagen hade sin bas utanför Sveriges gränser. Nya former av spel har introducerats när de tekniska möjligheterna utvecklats på nätet, det går numera snabbt att ta ett lån på nätet. Och det finns bolag som tjänar stora pengar på att låna ut pengar till spelare som behöver pengar för att kunna fortsätta spela.
Sedan några år har Sverige ett licenssystem också för privata företag i Sverige som syftar till att strama upp spelmarknaden, och motverka missbruk och ojusta metoder. Sammantaget har den här delen av ekonomin expanderat under de här åren och tack vare de här nya tekniska möjligheterna. Vi svenskar är ett allt mer spelande folk. Omsättningen har nästan fördubblats de senaste 18 åren. Förra året spelade det svenska folket för drygt 27 miljarder. Med det kommer många problem, som spelmissbruk, skuldsättning och oseriösa säljmetoder. Alla aktörer som verkar här i landet lyder under svensk lagstiftning och konsumenträtt. Den ska skydda kunderna och medborgarna mot spel och dobbel, i varje fall om det är oseriösa spel och säljmetoder.
Hela den här historien är en stor pinsamhet för A-lotterierna. Kombispel har på egen hand serverat argument för de som vill förbjuda politiska partier att bedriva lotterier.
Det vore djupt olyckligt. Ett skäl till att det är problematiskt i sig är att det är så riktat mot en politisk motståndare. Det skulle också vara ett ingrepp i det civila samhällets oberoende, som går på tvärs mot hur relationen mellan staten och det civila samhället har sett ut och bör ta form. Och det skulle också vara en inskränkning i näringsfriheten. Fokus borde istället ligga på att bekämpa ojusta säljmetoder. För A-lotterierna handlar det om att sopa rent framför egen dörr.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.