Vore Tidöpartierna på allvar oroade skulle de införa generella förbud. 

Så blev Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson till slut tvungen att uttala sig om lotteriskandalen. Hon tog (självklart) avstånd och talade om att göra rent hus med allt som har med telemarketing att göra.

DN:s granskning av Kombilotterierna och de försäljningsmetoder som deras anlitade telemarketingbolag använt har skakat om socialdemokratin. Och de metoder som Effective communications använt för att sälja Socialdemokraternas lotter är förstås skandalösa. Genom att använda den där firman i Barcelona har ledningen för Kombilotterna solkat ned hela lotteriet. Det kommer ta tid att tvätta bort den stämpeln. Om det över huvud taget är möjligt.

Men reaktionerna från Tidöpartierna är ärligt talat inget annat än hyckleri.

De tror på en fri marknad och gillar inte regleringar utom när det gäller att reglera det största oppositionspartiets inkomstkälla

I en första kommentar sade finansmarknadsminister Niklas Wykman att de nu måste överväga att förbjuda partier från att sälja lotter. Moderaternas partisekreterare Karin Enström har krävt räfst och rättarting.

På ett plan är det motiverat att de reagerar. Inget parti med självaktning bör använda de säljmetoder som avslöjats. Men ursäkta, tror verkligen ministern och partisekreteraren för det största Tidöpartiet att Kombilotterna är de enda som sålts från den där firman i Barcelona? Och om hon inte tror det, varför gäller inte kravet på uppsägning alla andra som säljer lotter eller elkontrakt eller telefonabonnemang på det viset?

När jag läste om säljmetoderna i Dagens Nyheter slog det mig att de påminde om flera av de säljare som ringt upp mig under de senaste åren. Värst brukar de som ska få mig att byta elbolag eller telefonabonnemang vara. De ger aldrig upp. Hur mycket jag än betonat att jag inte vill byta vare sig el- eller telefonbolag slutar de inte ställa frågor, försöka hitta svagheter, ingångar och blottor i mitt försvar.

Det var varje gång, jag betonar verkligen varje gång, slutat med att jag lagt på luren i örat på dem.

Jag har aldrig blivit uppringd av någon som vill sälja Kombilotter. Däremot Postkodlotter. Det har varit en upplevelse liknande den som de haft som nu uttalat sig om S-lotteriet.

Om Wykman, Enström och alla andra Tidöpolitiker som nu förfasat sig menade allvar skulle de förbjuda eller åtminstone reglera all telefonförsäljning.

Det hade varit välkommet.

Och om de menade allvar i sin omsorg om de äldre som fått lotter sålda till sig utan att ha råd, och de som hamnat hos Kronofogden för att de inte kunnat betala lotterna, då skulle de reglera hela spelbranschen mycket hårdare än i dag.

Det hade också varit välkommet.

Men det gör de inte. För de tror på en fri marknad och gillar inte regleringar. Utom när det gäller att reglera det största oppositionspartiets inkomstkälla.

På presskonferensen igår sade Magdalena Andersson att om S fick sina främsta inkomster av att sälja salami, då hade regeringen utrett frågan om att begränsa partiernas rätt att sälja salami.

Det är förstås retorik från Anderssons sida. Men det är troligen också sant.

Så låt S rensa upp i Kombispel. Det är nödvändigt. Men förbjud sedan telemarketing. Det är den enda rimliga slutsatsen av det som sagts i den här frågan de senaste dagarna. Allt annat handlar bara om att begränsa den politiska oppositionens rörelseutrymme.