Johan Danielsson (S), Paulina Brandberg (L). Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Arbetsmarknad I dag tisdag, hålls muntliga förhandlingar i EU-domstolen om Danmarks och Sveriges begäran att ogiltigförklara direktivet om minimilöner. 

Sverige har länge motsatt sig EU-lagstiftning om minimilöner och hävdat att det skulle hota den svenska modellen, där det är arbetsmarknadens parter som sätter lönerna. Den linjen håller man fast vid.

Arbetslivsminister Paulina Brandberg (L) menar att EU inte har kompetens att lagstifta på det sättet som gjorts i minimilönedirektivet, och att det är viktigt att detta klargörs.

– Inte minst för att försvara arbetsmarknadens parters autonomi. Det råder samsyn i riksdagen och mellan arbetsmarknadens parter att lönebildningen är en nationell fråga, som hanteras bäst så nära dem som berörs av detta som möjligt. I Sverige enbart av arbetsmarknadens parter.

Stark opinion för direktivet

Hon får medhåll från den socialdemokratiska EU-parlamentarikern Johan Danielsson. 

– EU ska inte sätta löner. Även om vi lyckades få till ett svenskt undantag som skyddar vår arbetsmarknadsmodell finns fortfarande en oro över att regelverket i framtiden kan tolkas på ett sätt som vore skadligt för den svenska arbetsmarknadsmodellen. Därför drev vi svenska och danska socialdemokrater på för en domstolsprövning. Jag ser nu fram emot att följa de förhandlingarna. 

Men Anders Kjellberg, professor emeritus vid Lunds universitet, tror inte att direktivet kommer att ogiltigförklaras av domstolen.

– Det finns en stark opinion för direktivet bland medlemsländerna som inte har lika hög kollektivavtalstäckning som i Sverige och Danmark. Inom Europafacket välkomnar en stor majoritet av medlemsförbunden direktivet, säger han.