Förskoleelev
Foto: Wikimedia

Utbildning Regeringen och SD ska föreslå en tioårig grundskola från och med hösten 2028, rapporterar Ekot.

Enligt Ekot väntas förslaget på en tioårig grundskola presenteras i höstbudgeten. Där ska 194 miljoner kronor gå till kommunernas omställning från förskoleklass till en ny första klass.

Nyheten har mötts av kritik från forskare på förskoleverksamhet, bland dem Ingrid Pramling Samuelsson, seniorforskare vid Göteborgs universitet.

– Man slår in öppna dörrar. Vi har ju en tioårig skola. Förskoleklass är redan obligatorisk. Det är ju egentligen ingen skillnad mellan att kalla det förskola och första klass, men det är de som arbetar med barnen som spelar roll. Man ska inte tappa det som är förskolans kärna, den lek och frihet barn behöver i den åldern, säger hon till Dagens Arena.

Att skolgången förlängs kommer enligt Ekots uppgifter innebära ett ökat fokus på tidig läs- och skrivinlärning och matematik.

Förskolelärare plötsligt obehöriga

Samma förslag presenterades tidigare i utredningen “En tioårig grundskola”, publicerad av regeringen år 2021. Där framgick det att skiftet från förskola till skola skulle innebära att förskolelärare inte längre var behöriga att arbeta med sexåringar utan vidare utbildning.

Professorn och förskoleforskaren Christian Eidevald menar att förskolelärarnas kompetens är avgörande för barns tidiga utveckling.

– Det blir en tidigare skolifiering. Det positiva man vill få ut genom att flytta över barnen till skolan, tidigare träning inom läs- och skrivkunnighet och matematik, det forskningen visar är att man bäst når fram till de resultaten genom lek och utforskande, säger han till Dagens Arena.

Efter rapporten 2021 undertecknade både Ingrid Pramling Samuelsson och Christian Eidevald en debattartikel i Göteborgs-Posten, där de varnade för en alltför tidig övergång från förskola till skola.

Även Lärarförbundet var kritiska mot förslaget, eftersom det skulle begränsa förskolelärarnas möjligheter till anställning på en skola.