Lina Lindh, sjukvårdspolitisk talesperson KDU Sverige

Sjukvården Istället för att fokusera på ägarstrukturer bör politiker prioritera att öka vårdtillgängligheten för patienterna. Det skriver Lina Lindh, sjukvårdspolitisk talesperson KDU Sverige.

Svensk hälso- och sjukvård befinner sig i ett krisläge. Det svenska sjukvårdssystemet, som bör vara ett av världens bästa, präglas av långa vårdköer, stigande kostnader, ojämlikhet och otillgänglighet. Sverige är ett av de OECD länder som satsar absolut mest resurser på sjukvården – hela 11 procent av Sveriges BNP. Trots detta tvingas patienter vänta orimligt länge på livsviktig vård de är berättigade till. För att kunna vända denna trend behövs all god sjukvård, oavsett ägarform. Nu är det dags att bana väg för fler vårdgivare och en gång för alla sätta stopp för vänstersidans häxjakt mot privata aktörer.

En aktuell rapport från Sirona, på uppdrag av Vårdföretagarna, visar på att privata vårdgivare levererar vård betydligt mer effektivt än vad offentliga vårdgivare gör. För samma resurser kan de privata vårdgivarna utföra 65 procent fler knäprotesoperationer, 80 procent fler höftprotesoperationer, drygt 150 procent fler starroperationer och över 200 procent fler framfallsoperationer. Detta innebär både en snabbare återhämtning för patienterna såväl som ett mer ansvarsfullt användande av skattebetalarnas pengar.

Det är dags att bana väg för fler privata vårdgivare, som kan komplettera och avlasta den offentliga vården

Region Stockholm, liksom Västra Götaland och Skåne, har analyserats i rapporten och resultatet är tydligt: privata vårdgivare ger mer vård per skattekrona, utan att kompromissa kvaliteten på vården. Trots detta väljer styret i Region Stockholm att gå i motsatt riktning och istället återta mer vård i egen regi. Argumenten för detta är att det ska stärka regionen ur ett ekonomiskt perspektiv, men detta riskerar bli kontraproduktivt. Det är helt enkelt dyrare att bedriva vård i egen regi, så att välja detta framför ett alternativ som både är billigare och mer effektivt är för oss i KDU helt obegripligt.

Som Kristdemokrater är det en självklarhet att sträva efter en tillgänglig hälso- och sjukvård där vården bedrivs på ett patientcentrerat vis. Vi kan inte acceptera att hundratusentals människor i Sverige tvingas vänta i månader, ibland år, på vårdinsatser som kan betydligt förbättra deras livskvalitet och rädda liv. Därför måste vi börja använda varje skattekrona på det mest effektiva sättet och det innebär bland annat att utöka utrymmet för privata vårdgivare. På så sätt möjliggör vi för en patientcentrerad vård och att fler patienter kan få vård inom rätt tid.

Den häxjakt som bedrivits mot privata vårdaktörer är under all kritik, Sverige befinner sig i en allvarlig vårdkris och där tillgängligheten att få vård i Sverige liknar ett postkodlotteri. Det är därför särskilt oansvarigt att stänga ute privata vårdaktörer i detta läge, framförallt när de många i många fall utgör ett mer effektivt alternativ än den vård som bedrivs i regionernas egen regi. Patienten behöver sättas före systemet och framförallt före ideologisk prestige. Det är dags att bana väg för fler privata vårdgivare, som kan komplettera och avlasta den offentliga vården. Fler privata vårdgivare, inte färre, är vägen framåt, endast då kan vi säkerställa en värdig vård för alla våra medborgare.

Lina Lindh, sjukvårdspolitisk talesperson KDU Sverige