Bild till vänster: Matthias Zomer/Pexels. Blid till höger: Allan Mas/Pexels

Skatter En ny undersökning från TCO visar att samtliga partiers väljare prioriterar satsningar på välfärden framför sänkta skatter. Tidigare undersökningar visar dessutom att de flesta kan tänka sig betala mer i skatt om det går till välfärden.

I budgeten som finansminister Elisabeth Svantesson ska lämna över till riksdagen i morgon, torsdag, finns förslag på omkring 32 miljarder kronor i skattesänkningar för hushållen. Bland annat sänkt skatt på inkomst och ISK-sparande. SvD rapporterar i dag att de som tjänar mest får skattelättnader motsvarande ”hela sommarsemestern”. 

Men enligt en undersökning från den fackliga organisationen TCO är det inte skattesänkningar svenskarna vill prioritera. 8 av 10 svenskar väljer satsningar på välfärden framför sänkt skatt. Och det är en majoritet inom samtliga partier som svarar så. Endast 16 procent svarade sänkt skatt framför välfärd. 

– För löntagare är det av yttersta vikt att välfärden fungerar. Att man får vård i tid och när man behöver det, att skolorna fungerar och att äldreomsorgen är värdig. Men välfärden står inför kraftiga neddragningar till följd av stora kostnadsökningar. I det läget tror vi att det är bättre att satsa på välfärd framför allmänna skattesänkningar, och allmänheten håller med, säger Therese Svanström, ordförande TCO, i ett pressmeddelande.

Vill betala mer i skatt

Bland S-MP-C-V-väljarna var det så många som 95 procent som svarade mer välfärd. Bland moderatväljarna och SD-väljare ville 44 respektive 36 procent att regeringen satsar på skattesänkningar framför välfärd. 

Deltagarna i undersökningen fick också frågan om regeringen bör prioritera sänkt skatt även om det innebär mindre resurser till välfärden. 3 av 4 instämde inte med det. Bara hos Moderaterna fanns en majoritet som ville det. 

Även tidigare undersökningar har visat att svenskar vill prioritera satsningar på välfärden framför skattesänkningar. I en Skop-analys från oktober 2023 svarade 90 procent att det är viktigare med mer pengar till sjukvården än sänkt skatt, 88 procent svarade mer pengar till äldreomsorgen och 82 procent att det är viktigare med satsningar på skolan än skattesänkningar. 

I undersökningen svarar dessutom 72 procent att de är beredda att betala mer i skatt om det går till skolan, 83 procent om det går till sjukvård och 80 procent om det går till äldreomsorg.

Även majoriteten av de borgerliga väljarna svarade att det är viktigare med mer pengar till sjukvård, skola och äldreomsorg än sänkta skatter. Och att de kan tänka sig att betala mer i skatt för det.