Ganskning av Socialstyrelsen visar fakta, men desinformationen lär inte upphöra.

Socialstyrelsen har granskat alla fall där barn födda mellan1991 och 2020 någon gång under uppväxten blivit placerade av Socialstyrelsen. Granskningen visar, i strid med den så kallade LVU-kampanjen, att barn med föräldrar födda i ett land med majoriteten muslimsk befolkning i lägre grad placeras och att deras placeringar är kortare.

LVU-kampanjen är grundlös, konstaterar Socialstyrelsen.

Kort påminnelse om det som kommit att kallas LVU-Kampanjen. Auktoritära religiösa grupper spred desinformation om Sverige och om vår syn på varje barns rätt till en god uppväxt. De hävdade att socialtjänsten kidnappar muslimska barn i syfte att omvända dem till kristendom eller allmän wokenes.

Hur ser man till att varenda unge i hela landet får samma rätt till stöd och att ingen familj negligeras eller göms undan?

De fick också stöd från auktoritära nationalistiska grupper som också sprider desinformation om Sverige, men kombinerar det med att hetsa mot muslimer. I TV4:s granskning av Sverigedemokraternas trollfabrik filmas en dialog kring just den här desinformationskampanjen där trollen diskuterar att starta ett arabiskspråkigt konto för att elda på oron.

För det finns grund för oro. Den som är ny i Sverige eller som inte fått/tagit möjligheten att delta i vårt land håller sitt käraste närmast. Hot om att myndigheterna ska ta ens barn är ett extremt effektivt verktyg för att öka misstron. Speciellt hos den som levt i ett land där myndigheter förtrycker och förföljer.

Att granskningen är klar och visar att det inte finns någon jakt efter muslimska barn på landets socialkontor är bra, men jag tvivlar på att det kommer nå alla som behöver upplysas. Eller stoppa auktoritära grupper från att fortsätta ljuga och skrämma.

Förlorare är de barn och familjer som behöver stöd. När föräldrar av rädsla backar undan är det svårare med frivilliga insatser. Stödsamtal, föräldrautbildning och annat som skulle kunna räta upp situationen för ett barn riskerar att gå om intet.

Socialstyrelsens rapport, som också omfattar frivillig placering, visar att situationen snarare är den motsatta mot vad LVU-kampanjen hävdat. Det finns inget register på människor religion (tack och lov) men det går att utläsa att ”barn med utländsk bakgrund får mycket färre insatser över lag från samhällets sida.”

Kort sagt, kampanjen lyckas. Högst troligt från båda håll. Familjer håller sig undan och söker inte hjälp. Socialtjänsten kanske överväger en gång till innan man knackar på en dörr där familjen tror att man ska kidnappa deras barn.

Hur löser man detta? Hur ser man till att varenda unge i hela landet får samma rätt till stöd och att ingen familj negligeras eller göms undan?

Integration och närvaro är nog de bäste verktygen. Integration på så vis att varje vuxen har en trygg plats i samhället, får bidra och delta och förstå att myndigheter är till för att hjälpa. Närvaro på samma vis som polisen besöker skolor och sitter på förortstorg. När du enkelt kan snubbla över en socialsekreterare kan du enklare få frivilligt stöd.

Både trollfabriker och andra desinformationskampanjer krossas bäst med fakta, integration och närvaro. Socialstyrelsens granskning är ett steg i rätt riktning. Nu är det dags att gå vidare.

Veronica Palm