Northvolt Ett Revolt
Northvolt Revolt Ett. Foto: Northvolt

Northvolt Dagens Arena har pratat med Rikard Eriksson, professor i ekonomisk geografi, om de norrländska industrisatsningarnas framtid.

– Det vi vet från stora varsel och nedläggningar tidigare är att majoriteten stannar kvar i regionen, säger han till Dagens Arena. 

Måndagen den 23 september varslade batteriföretaget Northvolt 1 600 anställda om uppsägning – 25 procent av den svenska arbetsstyrkan. Över 1 000 blir av med jobben på storfabriken i Skellefteå, men även medarbetare i Västerås och på huvudkontoret i Stockholm varslas. Enligt IF Metall rör det sig om både arbetare och tjänstemän.

Vid invigningen 2022 blev batterifabriken Europas största, och företaget har över 6 000 anställda i Sverige. Innan sommaren arbetade cirka 3 800 personer på fabriken Northvolt Ett i Skellefteå, enligt en presskonferens som hölls under måndagen.

Skellefteå är en unik industriort

Rikard Eriksson, professor i ekonomisk geografi vid Umeå universitet, har forskat om fabrikens påverkan på Skellefteå kommun. Enligt honom är det svårt att jämföra Skellefteå med andra industriorter.

– Det som har skett i Skellefteå är exceptionellt. Man har haft en av de snabbaste befolkningstillväxterna i absoluta tal i landet. Man har också anpassat väldigt mycket av den offentliga sektorn och utbildningssystemen för att kunna hantera att det är så många som inte pratar svenska, exempelvis för att få in nya yrkesutbildningar, säger han.

rikard eriksson
Rikard Eriksson, professor i ekonomisk geografi vid Umeå universitet. Foto: Mattias Pettersson / Umeå universitet

 

Det här är inte första gången Northvolt stöter på problem. Sju medarbetare vid Northvolt Ett har dött sedan 2022, fyra av dem under 2024. I flera fall utreds dödsorsaken ännu.

Dessutom har företaget efter omfattande expansioner drabbats av ekonomiska svårigheter. Redan under september lades delar av Skellefteåfabriken ned och 300 varslades om uppsägning.

– Hur det blir framöver beror mycket på vilka de 1 000 som varslades i Skellefteå är. Om det är många från norra Sverige med barn som börjat skolan och partner som jobbar i staden, då kan de ju bli kvar. Men samtidigt så vet vi också att det är många som kommer från andra länder. De kommer inte i första hand för att bo i Skellefteå utan för att ta det här jobbet. Och då är det många som kommer att behöva lämna, säger Rikard Eriksson.

En stor satsning för kommunen

Bland de som flyttat till Skellefteå de senaste åren är den största gruppen män i åldrarna 25–64 år, vilket har sänkt kommunens medelålder avsevärt. Många bor i tillfälliga bostäder för att ha nära till fabriken.

Den stora risken för kommunen är enligt Rikard Eriksson att Skellefteå förlorar stora delar av den nya befolkningen. 

– Northvolt har skapat jobb och även dragit till sig andra aktörer, men samhällsinvesteringen landar väldigt mycket på kommunen. Det är jättehög efterfrågan på arbetskraft inom både industrin och välfärdssektorn, i inte bara Skellefteå utan i hela norra Sverige. Om Northvolt försvinner helt kan det bli svårt att rekrytera igen. Det är nästan lättare att rekrytera någon från Indien än från södra Sverige, säger han.

Eriksson tar det dock som ett gott tecken att Northvolt inte ansöker om konkurs. 

– Det är som sagt svårt att dra tydliga paralleller. Men det vi vet från stora varsel och nedläggningar tidigare är att majoriteten stannar kvar i regionen. Det blir tusen som varslas. Men företaget har också gjort ett uttalande om att man kommer att fokusera väldigt mycket på att få igång produktionen i Skellefteåfabriken, istället för att fortsätta med internationella expansioner. Det är positivt för Skellefteå på kort sikt, men självklart fortfarande osäkert på lång sikt.

Hur tror du att det här kan påverka andra kommuners vilja att satsa på grön industri?

– Alla startups innebär ju stora risker. Men jag är lite frustrerad över debatten just nu i media. Det är väldigt mycket att det här var på fel ställe, att Skellefteå är för litet. Men det har ingenting med platsen i Sverige att göra. Man har kunnat säkra kompetensförsörjning, man har lyckats attrahera jättemycket folk till Skellefteå och kommunen har jobbat och presterat för att få det här att fungera. Det är snarare en organisatorisk fråga, där företaget inte har lyckats prestera tillräckligt bra.