Ett barn i ett flyktingläger i Beirut, 1 oktober 2024. Foto: REUTERS/Louisa Gouliamaki/ TT Nyhetsbyrån

Libanon Efter markinvasionen natten mot tisdag väntas flyktingkrisen eskalera ytterligare.

Sedan förra veckans israeliska bombattacker har över 52 000 libanesiska medborgare flytt till Syrien, enligt lokala medier. FN:s flyktingkommissarie Filippo Grande skrev under söndagen att det totala antalet libanesiska och syriska flyktingar som lämnat Libanon för Syrien överstigit 100 000.

För dem som förlorat sina hem och ägodelar i bombningarna blir det en svår resa.

– Tusentals syrier och libaneser som flyr våldet i Libanon har korsat gränsen till Syrien. De kommer i bussar och bilar, men också till fots. Stora folkmassor, där många är kvinnor, små barn eller till och med spädbarn, väntar fortfarande på att bli insläppta. Vi har också sett människor, även barn, med skador från de senaste attackerna, säger Shabia Mantoo, internationell talesperson för UNHCR, till Dagens Arena.

Många blir kvar i Libanon

Mellan den 16 och den 27 september dödades 1 030 personer av israeliska attacker mot Libanon.

I Syrien fortsätter samtidigt inbördeskriget som har pågått sedan 2011, och trots det eskalerande våldet upplever många syriska flyktingar att de är säkrare i Libanon.

– Många flyktingar är efterlysta av den syriska regeringen. De är rädda att åka tillbaka och bli arresterade eller bortförda, säger Bassam Alahmad, direktör för organisationen Syrians for Truth and Justice, till Voice of America.

Mycket talar för att våldet kommer att fortsätta under de kommande veckorna. Israel har under natten mot tisdag inlett vad de kallar en begränsad markoperation i södra Libanon.

Den 29 september öppnades de senaste av UNRWA:s nio nya skyddshärbärgen för flyktingar i Libanon, där 3 350 palestinska, libanesiska och syriska flyktingar idag bor. Boendena ska hjälpa de flyktingar som inte vill eller kan lämna landet.

– Trots alla motgångar fortsätter vårt arbete i Libanon. Nya utmaningar kommer att vara att ersätta de förnödenheter som delas ut och kostnader för vård av skadade civila. Nu när det ser ut som att nödsituationen förlängs kommer flyktingar och familjer de bor hos att kräva ekonomiskt stöd. Lokala ekonomier och folks förmåga att försörja sig drabbas hårt, säger Fadi el-Tayyar, kommunikatör för UNRWA i Libanon, till Dagens Arena.

Tvingas till dubbel flykt

Libanon är landet med flest flyktingar både per capita och per kvadratkilometer i världen. Enligt landets regering finns det cirka 1,5 miljoner syriska flyktingar i Libanon. I juli 2023 meddelade UNWRA att antalet palestinska flyktingar i Libanon troligtvis låg mellan 200 000 och 250 000.

Nu har över en miljon av Libanons invånare tvingats lämna sina hem. Många av dem var redan innan flyktingar. Detta efter direkta attacker mot flera flyktingläger, däribland landets största, Ain al-Hilweh.

– Flyktingar som lämnat sitt hemland på jakt efter säkerhet och trygghet ställs nu inför ännu en flykt i Libanon. Den här dubbla flykten gör dem ännu mer utsatta, säger Shabia Mantoo.