Foto: Pixabay

Arbetsmiljö Machokultur, tuff arbetsmiljö, alkohol och självmedicinering med smärtstillande. En ny studie från Göteborgs universitet undersöker orsakerna bakom den höga risken för självmord i byggbranschen.

Byggnadsarbetare löper betydligt högre risk för suicid än genomsnittet. Tidigare studier visar  att i Storbritannien och USA är självmordsrisken nästan fyra gånger högre än genomsnittet av befolkningen. Även i Sverige finns det preliminära forskningsresultat som visar att det är betydligt högre risk för suicid bland manliga byggnadsarbetare, konstaterar Kristina Aurelius, docent på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

I en ny studie har hon fördjupat sig i suicid och eventuella kopplingar till arbetsmiljö bland manliga byggnadsarbetare.

– Det finns ett antal riskfaktorer gällande suicid i byggbranschen. Den är mansdominerad, och män tar oftare livet av sig än kvinnor, det är höga fysiska krav och tyngre yrken och långvarig smärta är en riskfaktor, säger Kristina Aurelius.

För sin undersökning har hon intervjuat 43 byggnadsarbetare, fackliga företrädare och chefer i byggbranschen. Deltagare berättar att det är en stressig arbetsmiljö och att det blir värre och värre för varje år, vilket påverkar måendet negativt. Den tunga arbetsbelastningen kan orsaka långvarig smärta, berättar deltagarna, vilket kan leda till psykisk ohälsa och att man missbrukar alkohol och smärtstillande läkemedel. 

Machokultur en riskfaktor

Ytterligare en riskfaktor är machokulturen. Det handlar om att man ska vara stark, bita ihop och inte visa svaghet eller sårbarhet. Även om det har jobbats mycket på att få bort machokulturen från branschen finns den delvis kvar, framhåller Kristina Aurelius. 

– Många berättar inte att de mår dåligt, och för många som varit med om kollegor som tagit sitt liv var det en total chock. De upplevde ofta att det hände väldigt oväntat, säger hon.

Hon understryker att suicid inte bara är ett arbetsplatsproblem utan också ett samhälleligt problem, där flera aktörer behöver samverka. Men arbetsplatsen kan vara en bra arena för att minska psykisk ohälsa och att få ned suicidtalet, menar Kristina Aurelius. En utmaning är dock att många inte känner till hur de ska göra och vart de ska vända sig om de själva eller någon kollega mår dåligt.

– Arbetskamrater och chefer kan vara de man träffar mest, och kan fånga upp tecken på att man inte mår bra. Det är viktigt att tydliggöra vad man kan göra för att söka hjälp. I kollektivavtalen finns ofta inskrivet om hälsoundersökningar var tredje år, men många deltagare kände inte till att de kan söka sig till företagshälsovården om de mår dåligt, att det är en resurs, säger Kristina Aurelius.

Kollegialt stöd viktigt

Det skulle också behöva utbildas mer så att fler kan lära sig känna igen tecken. Trösklarna för att be om hjälp och för att våga fråga om kollegors mående behöver sänkas, menar Kristina Aurelius. 

– Det kollegiala stödet är viktigt. Byggnadsarbetarna beskriver att det finns mycket gott stöd, att det kan vara macho och råa skämt men också bra sammanhållning. Vissa beskriver att man inte lämnar någon i sticket. Det tror jag jättemycket på och man kan säkerligen stärka det ännu mer, säger Kristina Aurelius.

Johan Torstensson Aas, arbetsmiljöansvarig på fackförbundet Byggnads, menar att studien visar på verkligheten byggnadsarbetare är väl bekanta med.

-Vi har problem med den organisatoriska och psykosociala arbetsmiljön. Ohälsosam stress, ohälsosam arbetsbelastning, machokultur och kränkande handlingar. Forskning som omfattar hela arbetsmarknaden i Sverige visar att mellan 150 och 300 personer tar livet av sig varje år på grund av mobbning och kränkning i arbetslivet.

Ofta chefen som kränker

I en undersökning av Byggnads från 2022 uppger en tredjedel av de 3 800 deltagarna att de sällan eller aldrig har en hälsosam arbetsbelastning. 58 procent uppger att det har förekommit kränkningar på deras arbetsplatser, och i så många som 67 procent av fallen är det en chef eller arbetsledare som utsatt den anställde för kränkningar.

Dessutom är det endast 10 procent av företagen som uppfyller alla de krav som föreskriften ”Organisatorisk och social arbetsmiljö” ställer gällande arbetsbelastning, arbetstid och kränkande särbehandling, konstaterar rapporten. På företag som inte följer något av kraven är det 10 gånger högre risk att bli kränkt och 8 gånger högre risk att bli mobbad än på företag som följer alla.

– Det måste bli konsekvenser för arbetsgivare som inte följer föreskriftens regler. Vi vill se att sanktionsavgifter införs så fort som möjligt, säger Johan Torstensson Aas. 

Han menar också att det måste bli tydligare i kollektivavtalet vad som ingår i företagshälsovården. Precis som Kristina Aurelius framhäver är det ofta föreskrivet att anställda ska gå på hälsoundersökning vart tredje år. Men Byggnads strider också för att kvaliteten på företagshälsovården ska bli bättre, att den även ska hantera psykosocial arbetsmiljö och att en anställd måste kunna vända sig dit för rådgivning utan att behöva fråga chefen.

”Byggen går dygnet runt”

Johan Torstesson Aas ser också att stressen i byggindustrin ständigt förvärras.

– Tyvärr ser vi en sådan press i upphandlingarna där företag helt uppenbart pressar ner villkor, löner och arbetsmiljö för att vinna anbudet. Oseriösa företag budar långt under seriösa företag som redan har prutat. Det är ett jätteproblem. Vi ser byggen som går dygnet runt för att hinna med. 

Ett annat problem är myllren av entreprenörer och underentreprenörer, påpekar Johan Torstensson Aas.

– Det är många olika språk och inga avgränsningar om vilket som är vems arbetsområde. Det räcker att något litet går fel för det ska påverka hela ledet av entreprenörer och då påverkas tidsplanen. En åtgärd mot detta är att säkerställa att de som bygger gör det med egen personal och ansvarar för hela projektet. 

 

Om du eller någon i din närhet mår dåligt och har självmordstankar kan du söka hjälp här:

SOS Alarm: Om det är akut nödsituation ring 112

Mind Självmordslinjen: Chatta på runt mind.se eller ring 90 101. Öppet dygnet runt.

Jourhavande medmänniska: Tar emot samtal alla dagar mellan 21 – 06 på 08 – 702 16 80