Anabela Lemos, Issa Amro och Joan Carling. Vinnare av årets ight Livelihood-priser. Foto: Right Livelihood.

Mänskliga rättigheter Kampen för urfolks rättigheter, motstånd mot den israeliska ockupationen av Palestina och arbete för att avslöja brott mot mänskliga rättigheter med hjälp av ny teknik. Det är bedrifter som belönas med årets Right Livelihood-priser.

Tre personer och tre organisationer belönas med årets priser. Joan Carling från Filippinerna får priset för sitt arbete för urfolks rättigheter. Carlings aktivism innefattar alltifrån mänskliga rättigheter till klimaträttvisa och kampen mot exploatering av mark. I motiveringen lyfts Carlings arbete för urfolks rättigheter i försvaret av människor, mark och kultur.

Joan Carling belönas för sitt arbete för urfolks rättigheter.

Fredligt motstånd

Issa Amro och organisationen Youth Against Settlements belönas för sitt arbete mot den israeliska ockupationen i Palestina. Amro är en palestinsk människorättsaktivist som ägnat sitt liv åt fredligt motstånd mot ockupationen och dess konsekvenser i staden Hebron på Västbanken. I motiveringen prisas Amro och den aktivistgrupp han grundade, Youth Against Settlements (YAS) för sina icke-våldsmetoder och stöd till palestiniernas fredliga medborgaraktioner mot Israels ockupation. 

Issa Amro och organisationen Youth Against Settlements belönas för sitt arbete mot den israeliska ockupationen i Palestina.

 

Anabela Lemos och organisationen Justiça Ambiental! (JA) belönas för sitt arbete för miljörättvisa i Moçambique. I över 20 år har Lemos och JA! engagerat sig mot företagsledda projekt som skadar miljön och tvingar människor att flytta. Organisationens engagemang i kampanjen ”Say No to Gas” fick internationell uppmärksamhet och satte fokus på brott mot miljö och mänskliga rättigheter, orsakade av utvinningsprojekten för flytande naturgas (LNG) i norra Moçambique.

Anabela Lemos och organisationen Justiça Ambiental! (JA) belönas för sitt arbete för miljörättvisa i Moçambique. Foto: Mikaela Fredrikson/Right Livelihood.

Mot våld och förtryck

Den brittiska forskargruppen Forensic Architecture får priset för hur man med hjälp av ny teknik lyckas avslöja miljöbrott och brott mot mänskliga rättigheter. Gruppen har genomfört över 100 utredningar på uppdrag av drabbade samhällen.

Man har både avslöjat sanningen kring historiska och nutida händelser. Avslöjanden om det tyska koloniala folkmordet i Namibia och branden i Grenfell Tower i London 2017 är exempel på det.

Väl värda pristagare enligt Ole von Uexkull, vd för Right Livelihood-stiftelsen. 

– Pristagarna står upp emot våld, exploatering och förtryck och visar vägen mot en rättvis, fredlig och hållbar framtid för alla. Låt deras engagemang inspirera oss alla att bli modigare och mer engagerade för våra samhällen, säger han.