Mattias Stjernström, delägare Klara Bostad.

Hyresförhandlingar 2024 Konflikterna i hyresförhandlingarna fick bolaget Klara Bostad att tröttna på Fastighetsägarna. Nu har de lämnat organisationen och förhandlar direkt med Hyresgästföreningen. 

– Att yrka 15 procent är orealistiskt. Alla vet det och då hamnar vi i ett läge där det måste lösas juridiskt. Det är dåligt för oss och hyresgästerna, säger delägare Mattias Stjernström.

Dagens Arena kollar närmare på konflikterna i årets hyresförhandlingar. Detta är del 3 av 3. Här kan du läsa del 1 och del 2.

Fastighetsbolaget Klara Bostad i Eskilstuna har frånträtt Fastighetsägarna i protest, något tidningen Hem & Hyra var först att rapportera om. Bolaget menar att organisationen agerar oseriöst gentemot hyresförhandlingssystemet när de kommer med yrkanden på 15 procent. 

– Vi har tröttnat på de senaste årens superlåsningar. Att yrka på 10–15 procent är orealistiskt, alla vet det. Och då hamnar vi i ett läge där det måste avgöras juridiskt av skiljeman. Då avgörs det två dagar innan vi ska skicka ut hyresavin och det är dåligt för oss och för hyresgästerna. Det måste bli mer professionellt, säger delägaren Mattias Stjernström.

Han är inte kritisk mot själva systemet med hyresförhandlingar utan menar att problemet är personbundet. 

– Fastighetsägarna har inte det stora stödet att yrka 15 procent. När jag lyssnar runt bland bolagen är det få som tror man kan få igenom det. Om man yrkar 5 procent kanske Hyresgästföreningen säger 4, så är det klart. Nu blir det en massa processer som kostar tid. Det stör oss, säger Mattias Stjernström.

”Nästan fri hyresmarknad”

Han menar att hyrorna i flera fall redan är för höga i dag. Bara i Eskilstunas kommunala bostadsbolag finns mellan 400 och 500 vakanser, konstaterar han.

– Det är för att många inte är villiga att betala högre hyra. Vi har nästan fri hyresmarknad i dag. När vi ligger på nivåer där en tvåa kostar nästan 8 000 och vi har så många vakanser, då säger systemet ifrån. Löneökningarna har inte legat på 12 procent de senaste åren.

Fastighetsägarna hävdar att kostnadsökningarna varit stora och att man måste få ut högre höjning i år än i fjol. Finns det ingen rimlighet i det argumentet?

– Så är det säkert, men man behöver inte ta kostnaderna år ett. Man kan hitta en treårslösning och lägga ut höjningen på flera år. Det är bättre, så går vi mer i takt med reallöneökningarna som vi tror kommer att vara framåtlutande, i stället för att klämma åt hyresgästerna år ett.

Klara Bostad har nu förhandlat direkt med Hyresgästföreningen och kommit överens om en höjning som fördelas över tre år. I april nästa år höjs hyran med 4,16 procent. Totalt kommer hyran höjas med 9,66 procent fram till 2027. Men skulle ekonomin ändras drastiskt kan höjningen för 2027 komma att ändras, enligt överenskommelsen.

– Nu hade vi ett möte med Hyresgästföreningen och en mailkontakt. Det tog tre dagar, sen var vi överens, säger Mattias Stjernström.

Vill tillbaka

Han påpekar att fastighetsägande är en långsiktig sak. Man ska äga länge och dessutom kommer branschen från goda tider och kan sätta av pengar därifrån till underhåll och förvaltning, under de år man inte kan få kompensation från hyresintäkter.

– Så fungerar vanlig företagsekonomi. Man investerar och buffertar för man vet att det kommer dåliga tider, säger Mattias Stjernström.

Han tror att flera hyresvärdar kommer lämna Fastighetsägarna, och hittills har bolaget bara fått positiv respons från kollegor. Det bästa vore ändå, menar Mattias Stjernström, om Fastighetsägarna tar åt sig av kritiken och inser att man inte kan stranda alla förhandlingar.

– Vi vill tillbaka. Det är mycket bättre för oss med ett ombud som förhandlar för en stad. Men det behövs en förändring. Vi behöver en förening som företräder alla, de som vill ha 10–15 procent kommer aldrig få igenom det. Vi är betydligt fler som har en sund inställning till ekonomi, säger Mattias Stjernström.