Det finns starka kopplingar mellan kriminella mc-gäng och Sverigedemokraterna.

Jimmie Åkesson gifte sig häromveckan. Bröllopet rönte stor medial uppmärksamhet, men kanske inte av det slag som de nygifta hade hoppats på. Nej, någon smekmånad blev det väl inte. I varje fall inte i politisk mening. Det berodde inte bara på Kristdemokraternas tunga närvaro. Partiledaren och Sveriges vice statsminister Ebba Busch var på plats.

Hon passade för övrigt på att ge ”djävulstecknet” när hon lämnade festen, en vanligt förekommande signal i hårdrocksvärlden. Som ju högern på sistone försökt ta patent på, senast i form av Timbroboken ”Hårdrock, frihet, uppror”. ”Det bubblar i partiet”, rapporterar Expressen om reaktionerna i Kristdemokraterna, i varje fall i partiets ”vänsterfalang”.

Men Busch kom inte ensam. Kristdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Hans Eklind vigde paret Åkesson och Kärnerup.

Uppmärksamheten har sedan dess handlat mest om att Robert Hedarv var en av gästerna. Han är president i mc-klubben Comanches, som polisen karakteriserar som kriminell. Han har tidigare även varit medlem i tungt brottsbelastade Bandidos.

Åkesson försäkrade först att Hedarv var en ytlig bekant, som råkar vara tillsammans med en gammal vän. Han ska inte ha känt till Hedarvs kriminella kopplingar. Åkesson kollade saken med Hedarv och som Åkesson uttryckte det hade han enligt egen utsago inget med ”kriminalitet att göra, vilket jag förstås tycker är ett välkommet och relevant besked”.

På X hette det att Åkesson inte funderat över Hedarvs ”fritidsintressen eller eventuella suspekta kopplingar”.

Kriminella nätverk har nu nått en omfattning som leder till att de nästlar sig in i en rad föreningar, förvaltningar och institutioner. Och de politiska partierna är inte fredade.

Sedan har en rad omständigheter framkommit som är högst besvärande för Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna. Det handlar om relationen till Hedarv men också till mc-miljön i allmänhet. En intressant omständighet är förstås att Robert Hedarv kom till festen med SD-politikern Mattias Karlssons exfru, som han nu alltså är tillsammans med.

Flera medlemmar i Comanches är dömda för grova brott kopplade till narkotika och vapen. Tidigare har flera andra gängmedlemmar varit folkbokförda på Hedarvs fastighet i Skåne. Och han har varit medlem i Sverigedemokraterna. Ledande partiföreträdare har också känt till den kriminella kopplingen, som Richard Jomshof och Mattias Karlsson. Expo ställde tidigare i år frågor till Sverigedemokraternas presstjänst om saken.

Någon information om allt detta ska inte har nått partiledaren. Man kan också notera att Hedarv även var gäst på Linus Bylunds bröllop 2019. Bylund är ett annat toppnamn i partiet. Robert Hedarv har även varit på Åkessons ”surströmmingsskivor” och ”glitterfester” i Sölvesborg. ”Han har varit tight med familjen i många år”, säger en uppgiftslämnare till Aftonbladet. Hedarv var liksom Åkesson på Sverigedemokraternas sommarfestival i Sölvesborg 2017, där bland andra Ultima Thule stod på scenen. Bandets trummis Ulf Hansen har varit kopplat till en Hells Angels-lojal mc-klubb i Nyköping. Och Hansen har varit fullmäktigeledamot för Sverigedemokraterna.

2022 avslöjande Expressen 64 fall med politiker som hade kopplingar till kriminella mc-gäng. De fanns i alla partier (utom Miljöpartiet). Men Sverigedemokraterna var i det här avseendet överrepresenterade: 38 personer.

Ett kristdemokratiskt regionråd i Halland fick lämna sitt uppdrag. En socialdemokrat i Perstorp som var ersättare i kommunstyrelsen hade varit på en Hells Angels-fest i Helsingborg och poserat med en Hells Angels-logga. Även han tvingades avgå. Men i fallet med de 38 Sverigedemokraterna var regeln snarare att de fick sitta kvar.

Och nu framkommer alltså synnerligen problematiska kopplingar i samband med partiledarens eget bröllop, och till andra i partiet och till partiledningen. Uppgifterna rymmer en säkerhetsaspekt som gör hela historien obehaglig och djupt problematisk.

Allt detta visar att kriminella nätverk och den organiserade gängbrottsligheten nu nått en omfattning som leder till att de nästlar sig in i en rad föreningar, förvaltningar och institutioner.

Och de politiska partierna är inte fredade.

Detta är ett växande problem och en stor utmaning för rättssäkerheten, demokratin och tilliten i det svenska samhället. Det går inte att komma ifrån att när det kommer till kriminella mc-gäng så finns det särskilt starka kopplingar till Sverigedemokraterna. Kanske är partiet av ideologiska skäl så fokuserade på kriminella gäng bland invandrargrupper att partiet ser mellan fingrarna när det kommer till (ofta) vita mc-gäng, särskilt som det på flera håll finns många direkta kopplingar mellan partiet och kriminella mc-gäng. Detta är ett stort och växande problem för Sverige. Det är ett oroande tecken i tiden. Inte undra på att gamla kristdemokrater är bekymrade.

I slutändan är det även ett stort politiskt dilemma för Ulf Kristersson. Inte bara för att hans vice statsminister var på bröllopet, när partiledaren för det största partiet i hans Tidöallians gick och gifte sig, tillsammans med presidenten i Comanches. Det är som om barriär efter barriär rämnar, politiska normer som nyss var självklara vittrar sönder.

Det här kommer inte att sluta väl.

För det var: ”Ett bröllop, två partiledare och en gängkriminell.” Och ­– kan man tillägga – även en ”partibildare”. Jan Emanuel som startade nu nedlagda ”Folklistan” var förstås där.

”Fyra bröllop och en begravning” hade i varje fall ett lyckligt slut.