Socialtjänsten Nästa år träder en ny socialtjänstlag i kraft. Den ställer krav på kommunerna att arbeta mer förebyggande. Men fackförbundet Vision varnar för en omfattande personalflykt från socialtjänsten och svårigheterna att rekrytera personal.
– Det förebyggande arbetet blir bortprioriterat och det blir mest att vi får släcka bränder.
Enligt nya rapporter från fackförbundet Vision har det blivit svårare att rekrytera socialsekreterare och biståndsbedömare över hela landet. Samtidigt pågår en personalflykt från socialtjänsten. Nästan hälften av dem som lämnar yrket i förtid är mellan 31 och 50 år gamla.
Vision uppskattar att det sammanlagt kommer finnas 900 färre yrkesverksamma socialsekreterare och drygt 350 färre biståndsbedömare ute i landet år 2035.
Viktoriya Rydén är socialsekreterare och ordförande för Visions avdelning i Göteborg. Hon menar att den höga personalomsättningen sätter igång en ond cirkel i socialtjänsten.
– Det blir mycket introduktioner med ny personal om hur jobbet går till, och då hinner vi inte utvecklas i vår yrkesroll. Det blir också svårare att skapa tillit till familjer när det kommer nya socialsekreterare hela tiden. Då kanske familjerna inte tar emot de insatser vi ser att de behöver, och så kommer en ny anmälan om samma barn några månader senare.
Helt ny personal
Viktoriya Rydén berättar att hon själv kan komma tillbaka från några månaders fackligt arbete och möta en helt ny personal. På vissa arbetsplatser kan det till och med vara så att en person som jobbat två år i socialtjänsten är den som har jobbat längst.
– Med så liten erfarenhet är det svårt att ta över tunga ärenden. Man kanske inte har så mycket kännedom om hur vi jobbar med familjer där det finns gängkriminalitet, hedersrelaterat våld och könsstympning. Då kanske man behöver träffa familjerna oftare och få mer handledning från arbetsledare. Då blir arbetet mer trögt och det kan dessutom bli fel. Något som får konsekvenser för familjen, säger Viktoriya Rydén.
Ett exempel hon lyfter är hur viktigt det är att säkerställa att barnet i en familj där det finns misstankar om hedersrelaterat våld är i trygghet innan man tar kontakt med föräldrarna. Det finns en risk att oerfarna socialsekreterare missar att göra upp en gedigen planering, och pratar med föräldrarna för tidigt.
– Vi måste se till att skydda den utsatta personen innan man tar kontakt med eventuell förövare. Vi har haft familjer som plockat ihop sina saker och flytt landet, vilket gör barnet ännu mer utsatt. Så det är viktigt att göra en planering och säkerställa att barnet är tryggt, säger Viktoriya Rydén.
”Släcka bränder”
I juli nästa år väntas en ny socialtjänstlag i kraft. Den ställer krav på kommunerna att arbeta mer förebyggande och fånga upp familjers behov innan de blivit för stora. Viktoriya Rydén är orolig över att det kommer att bli svårt att leva upp till det nya uppdraget.
– Med den personalomsättning vi har kan vi knappt skydda barnen i dag. Det förebyggande blir bortprioriterat och det blir mest att vi får släcka bränder, säger hon.
För att komma till rätta med personalomsättningen behövs mer resurser till socialtjänsterna, framhåller Viktoriya Rydén. Det behöver också bli bättre rent organisatoriskt och finnas ett ordentligt stöd för de som upplever hot och våld fram familjer. Vision vill att regeringen gör det möjligt att införa sanktionsavgifter för arbetsgivare som inte följer föreskrifterna om organisatorisk och social arbetsmiljö.
Socialsekreterare skulle också behöva mer utrymme att få komma med kreativa lösningar på problem, menar Viktoriya Rydén. Ledningen behöver också bli bättre på att lyssna på sin personal, säger hon.
– När vi lyfter förslag, som att hjälpa en tonåring som rör sig i kriminella miljöer att flytta, får vi höra från ledningen att det inte är vårt uppdrag. Man är så inkörd i en fyrkant. Så fort det går utanför vårt arbete säger man stopp. Förvaltningsledningen kan tillsammans med politiken bli bättre på att möta det behov vi socialsekreterare ser där ute. I dag lyssnar de inte, som att vi är en slit-och-släng-vara utan värde, säger hon.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.