Kultur På Jakobsbergs folkhögskola norr om Stockholm utses varje år en Göran Palm-stipendiat. I år tilldelas stipendiet låtskrivaren och musikern Sara Parkman. 

Priset delas ut nu på lördag den 19 oktober och Sara Parkman kommer att framträda under prisceremonin. I år går programmet  under temat ”Göran Palm som folkbildare, folkbildningens betydelse för demokratin och slaget om folkbildningens framtid”.

– Sara Parkman är den samtida folkmusikens stora artistnamn. Hon åker på turnéer, debatterar och diskuterar vår tids angelägna frågor genom musik och text. Vi är glada att meddela att hon är årets Göran Palm-stipendiat, säger folkhögskolans rektor Felicia Hedström.

”Folkbildande”

Göran Palm-stipendiet delas ut av en kommitté bestående av Jakobsbergs folkhögskola, Sveriges författarförbund, föreningen Liv i Sverige och Göran Palms familj. Motiveringen till priset lyder: ”Sara Parkman använder sina musikaliska uttryck och sin röst i den offentliga debatten för att skapa medvetenhet och driva förändring. Hon vägrar att ge enkla svar på komplexa frågor, oavsett om det gäller folkmusik, landsbygdsfrågor eller kulturpolitik. Hennes arbete präglas av samma folkbildande och samhällskritiska anda som kännetecknar Göran Palms gärning.”

Göran Palm (1931–2016) var en av Sveriges viktigaste författare från 1950-talet och fram till sin död. Få författare har väckt större uppmärksamhet och stått mer i centrum både på litteraturens område och i samhällsdebatten. Göran Palm-stipendiet delas ut årligen och ges till en grupp, person eller organisation som arbetar i Göran Palms anda.