Foto: LO

Avtal 2025 Alla LO-förbund förutom Seko ställer sig bakom LO-samordningen. Seko är kritiska mot att utreda frågan om arbetstidsförkortning och tycker den borde funnits med som ett krav redan nu.

Under onsdagen presenterade LO:s representantskap de gemensamma kraven för avtalsrörelsen 2025. Alla förbund förutom Seko ställer sig bakom förslaget till LO-samordning.

– Dagens besked om samordning är ett styrkebesked. Det känns bra att vi tillsammans kan visa våra förbundsmedlemmar att vi står upp för dem. Sveriges arbetare har stora förväntningar på oss. Arbetsgivarna kommer säga att det inte finns pengar att möta våra rättmätiga krav, men vi kommer gå emot vad arbetsgivaren än säger. Det är uppfriskande att vara igång med bataljen, säger Johan Lindholm, LO:s ordförande.

De 12 förbundens gemensamma krav i avtalsrörelsen 2025 handlar bland annat om en höjning av lägstalönerna i kollektivavtal där de i dag är 25 000 kronor eller lägre. 

– Även om inflationen är nere är priserna fortsatt höga, och det är de med lägsta lönerna som lider mest. Därför går vi gemensamt fram med en låglönesatsning, säger Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare LO. 

Ska utreda arbetstidsförkortning

En het arbetsmarknadsfråga i år är arbetstidsförkortning. Förbunden har kommit överens om att de ska fortsätta driva frågan och tillsätta en egen utredning. I den ska de titta på hur mycket arbetstiden bör sänkas och göra en analys över hur det ser ut i omvärlden, hur andra länder har gjort. Senast 15 maj ska man ta fram konkreta förslag att driva i förhandlingar om kortad arbetstid. 

Seko är dock kritiska mot att tillsätta en utredning om frågan. De tycker att kravet om arbetstidsförkortning borde funnits med redan nu.

– Vår uppfattning är att LO-kongressen tog ställning för att arbetstidsmåttet måste sänkas. Vår uppfattning är dessutom att det arbetet bör påbörjas här och nu. Det finns ingen tid att vänta. Vi tycker inte att förslaget som lämnades till LO:s representantskap är tillräcklig och att det dryga halvår vi haft på oss sedan kongressen borde ha kunnat leda till ett annat resultat, säger Gabriella Lavecchia, förbundsordförande, Seko.

Men är det inte rimligt att tillsätta en utredning som får titta på detta?

– Utredningen hade man kunnat tillsätta direkt efter LO-kongressen så att den hade kunnat vara klar nu. Vi tappar tid helt i onödan, samtidigt som våra medlemmar förväntar sig att vi levererar på detta område, säger Gabriella Lavecchia.

Hon påpekar att det inte betyder att de ställer sig utanför samordningen. De kommer att diskutera frågan internt och styrelsen kommer att ta ställning till den. Senast 29 november ska förbunden meddela om de står bakom samordningen.

LO-förbunden har också kommit överens om att driva frågan om högre ersättning för deltidsanställda som jobbar över. 

– Det är en viktig jämställdhetsfråga. Inom handeln är det bara tre av tio som arbetar heltid. Det är inte begränsat till vår bransch utan ett mönster vi ser på hela arbetsmarknaden. Inom LO-förbunden arbetar nära hälften av kvinnorna deltid, medan endast 18 procent av männen gör det, säger Handels ordförande Linda Palmetzhofer. 

Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl kommenterar LO:s avtalskrav i ett sms:

”För arbetsgivarna är det viktiga att industrins kostnadsmärke hamnar på en nivå som stärker svenska företags konkurrenskraft. Vår förväntan är att LO-förbunden vill bidra till en konfliktfri avtalsrörelse och konkurrenskraftiga avtal på den svenska arbetsmarknaden.”