Malin Ragnegård, Kommunal, Veli-Pekka Säikkälä och Johan Lindholm, LO samt Linda Palmetzhofer, Handels. Foto: LO

Avtal 2025 För första gången lyfts frågan om ofrivilliga deltidsanställningar gemensamt av LO i en avtalsrörelse.  

– Att vi får med den här viktiga frågan i en LO-samordning är väldigt stort, säger Linda Palmetzhofer förbundsordförande för Handels.

Beslutet från LO:s representantskap betyder att alla förbund kommer att driva frågan i avtalsrörelsen. En seger för ett kvinnodominerat förbund som Handels som företräder anställda i detaljhandeln. En bransch där endast tre av tio jobbar heltid i dag.

– För Handels och de andra kvinnodominerade förbunden så känns ju det här naturligtvis otroligt, otroligt bra. Att vi får med den här viktiga frågan om ofrivillig deltid i en LO-samordning är väldigt stort, säger Linda Palmetzhofer, förbundsordförande för Handels. 

”Det var dags nu”

Ni har ju drivit den här frågan jättelänge. Men hur kommer det sig att ni först nu har lyckats att få med hela LO?

– Dels så är det väl för att vi pratar om den hela tiden. Men jag tror också att det handlar om att vi har haft en bra diskussion. Både i avtalsrådet och i LO-styrelsen. Och sen har ju den här frågan  funnits med sedan 2015 när vi kom överens om de långsiktiga målen. Så det är ju inte en ny fråga. Det var bara dags nu.

För att komma tillrätta med de ofrivilliga deltidsanställningarna vill LO att ersättningen för mertid justeras upp. Målet är att det man kallar för ”diskrimineringen av deltidsanställda” på detta sätt ska upphöra.

Frågan är hur LO ska få arbetsgivarna att gå med på kravet i den stundande avtalsrörelsen.

– Vi går inte in med några låsta mandat i våra förhandlingar. Samtidigt är det ganska tydligt att det här är en hygienfaktor. Deltidsanställda diskrimineras i dag om man jämför med dem som jobbar heltid, säger Linda Palmetzhofer. 

Svensk Handels förhandlingschef Ola Axelsson menar att deltidsanställningar i butik huvudsakligen beror på att kunderna handlar under vissa begränsade tider under veckan. Det gör att det finns ett behov av extra hög bemanning just då.

“Ökade kostnader för arbetsgivaren skulle inte ändra kundernas köpbeteende men däremot försämra företagets möjligheter att bedriva verksamheten och att överhuvudtaget anställa, på heltid eller deltid. Det är inte en reglering som vi vill ha. Handeln anställer över en halv miljon människor och är viktig både för individer och för samhällsekonomin i stort. Svensk Handels utgångspunkt är att vi bör ha villkor som möjliggör för handeln att anställa ännu fler”, skriver Ola Axelsson i ett mail.

Svensk Näringsliv vill inte specificera vad man anser om LO:s krav kring deltidsanställningar. Mattias Dahl, vice vd på Svenskt Näringsliv ger dock följande generella kommentar kring LO:s avtalskrav.

– För arbetsgivarna är det viktiga att industrins kostnadsmärke hamnar på en nivå som stärker svenska företags konkurrenskraft. Vår förväntan är att LO-förbunden vill bidra till en konfliktfri avtalsrörelse och konkurrenskraftiga avtal på den svenska arbetsmarknaden.