Farliga arbetsmiljöer borde vara förpassade till historien.

Den här veckan är det EU:s arbetsmiljövecka, och i onsdags var det skyddsombudens dag. En rad fackförbund har under veckan uppmärksammat arbetsmiljöproblem i olika delar av arbetslivet.

Byggnads har larmat om att 73 procent av Byggnads medlemmar har symptom på vibrationsskador, ett växande problem i byggbranschen där över 90 procent använder vibrerande verktyg i sitt arbete. Kanske mest oroväckande: hälften av dem som är under trettio känner av symptom som domningar i händerna, ett första tecken på nervskador. Enligt Byggnads saknas det kunskap om hur farligt det är att utsättas för vibrationer, och det görs för få förebyggande medicinska kontroller.

är det gäller de arbetsmiljöproblem som ST rapporter om är det vår demokrati som står på spel

Fackförbundet ST som organiserar dem som jobbar på uppdrag av staten vittnar om ett annat slags, men lika allvarligt arbetsmiljöproblem: Fyra av tio som jobbar på statligt uppdrag uppger att det förekommer hot och våld på arbetsplatsen.

Seko lyfter fram vägarbetarnas bokstavligt talat livsfarliga arbetsmiljö. En ny undersökning visar att 89 procent är rädda för att gå till jobbet. Anledningen: folk kör på tok för fort förbi de vägarbeten som är Seko-medlemmarnas arbetsvardag.

– Ja, alla blir ju förbannade. För vi riskerar ju våra liv. Alltså, vi vill ju gärna komma hem, säger 23-åriga vägarbetaren Emelie Hellman till Aftonbladet.

Elinor Torps drabbande bok Flickan i korridoren uppmärksammar elevernas arbetsmiljö. Eleverna har rätt att välja elevskyddsombud från 7:e klass, men det saknas på väldigt många skolor. Trots att eleverna har en arbetsmiljö fylld av både våld och hot – och fastän den ibland är så skadlig att den leder till självmord, som i det tragiska fall som Elinor Torp skildrar i sin bok.

Farliga och skadliga arbetsmiljöer drabbar så klart först och främst enskilda. De som får ett finger eller en arm bortsliten, de som drabbas av värk, av cancer eller andra sjukdomar. De som mår dåligt och drabbas av psykisk ohälsa som utbrändhet och depression av att gå till jobbet. Farliga arbetsplatser drabbar anhöriga: alla dem som mist en familjemedlem eller vän i en arbetsplatsolycka, 37 människor har dött på sitt jobb bara i år enligt Arbetsmiljöverkets statistik. Men arbetsmiljöproblem är också ett samhällsproblem.

Det handlar om de enorma kostnaderna som samhället får ta för vård och sjukskrivningar, rehabilitering och sjuklön. Förra året ledde 39 400 arbetsolyckor till sjukfrånvaro, och 11 900 arbetssjukdomar. Och om de kostnader som uppstår när arbetsmiljöproblemen förstärker kompetensbristen, när det inte går att rekrytera till samhällsviktiga jobb för att de är för farliga och för slitsamma, för att de kräver att människor ska offra sin hälsa för sitt jobb. Ingen vill det, inte ska behöva göra det.

När det gäller de arbetsmiljöproblem som ST rapporter om är det vår demokrati som står på spel. När människor som jobbar på statens uppdrag med att genomföra sådant som vi demokratiskt har beslutat hotas eller drabbas av våld är det demokratin som tar stryk.

Farliga och skadliga arbetsmiljöer borde vara förpassade till historien i ett rikt välfärdsland som Sverige. Men det är de inte. Därför är varje dag skyddsombudens dag.