Teslastrejken Det har gått ett år sedan IF Metall inledde strejken mot Tesla. Under måndagsförmiddagen manifesterade fackförbundet tillsammans med andra förbund utanför Tesla-butiken i centrala Stockholm. Budskapet är att man inte kommer ge sig förrän Tesla tecknar kollektivavtal.
Det är ett år sedan IF Metall inledde strejken mot Tesla. Hittills har det inte rört på sig i förhandlingarna och senast företaget och facket hade samtal var i april.
På måndagsförmiddagen manifesterade IF Metall tillsammans med andra fackförbund utanför Teslas butik på Sveavägen i Stockholm.
– Varje dag är frustrerande. Vi ser bara positiva fördelar med ett kollektivavtal, så vi tycker att Tesla ska komma till en överenskommelse med oss, säger Emma Hansson, ordförande för IF Metall Stockholms län.
Hon säger att kollektivavtal är viktigt för att skydda arbetstagarna men också för att skapa en arbetsmarknad med lika villkor, vilket enligt Emma Hansson även gynnar företagen.
– Det är ju bra för affärerna att teckna kollektivavtal i Sverige, så vi hoppas att de kommer fram till det själva. Vi strejkar tills vi har ett kollektivavtal, säger Emma Hansson.
”Kommer inte ge upp”
Jennifer Kennhed är aspirant på förbundskontoret i Stockholm. Hon tycker att det ser svårt ut att få Elon Musk att gå med på att teckna ett kollektivavtal.
– Vi vill att förhandlingarna ska komma igång igen. Vi vill få dem att förstå vad den svenska modellen och vad kollektivavtal innebär, och att det inte är något läskigt. Vi kommer inte att ge upp det här, säger hon.
Britta Lejon, ordförande för Fackförbundet ST, deltar på manifestationen. ST vidtog sympatiåtgärder i konflikten mellan IF Metall och Tesla i november förra året. Sedan dess delar inte ST:s medlemmar ut registreringsskyltar och andra postförsändelser till Tesla.
Denna sympatiåtgärd har företaget dock kunnat runda genom att få sina försändelser skickade till andra adresser. 1800-talsmetoder, tycker Britta Lejon.
– Det visar ju bara att företagsledningen på Tesla inte är intresserad av dialog. De är bara intresserade av att köra sitt eget race och bestämma efter eget huvud. Och det är just därför vi behöver kollektivavtal, arbetstagare ska inte vara utlämnade åt företagsledningens godtycke, säger hon.
”Måste öka trycket”
Britta Lejon menar att man måste hitta nya vägar för att öka trycker på Tesla. Efter ett års strejk känns det inte som att någonting händer, påpekar hon.
– Jag tycker att vi från övriga fackföreningsvärlden, både i Sverige och övriga Norden, behöver bidra i högre grad för att visa vårt stöd. Det här är inte bara en fråga för IF Metall, och strejken mot Tesla, utan det handlar om ordning och reda på svenska arbetsmarknaden. Det handlar om schyssta villkor. När det gäller sympatiåtgärder så är vi beredda att hjälpa till så länge det behövs, säger Britta Lejon.
Akademikerförbundet SSR:s ordförande Heike Erkers var också på plats i orange strejkväst. Hon tycker det är viktigt att visa sitt stöd även om förbundet själva inte har några medlemmar som är involverade i strejken.
– Vi tycker det är jätteviktigt att stå upp för de förbund som nu tar konflikten för kollektivavtal och rätten att jobba fackligt lokalt. Så det här är en stor fråga också för oss. Det är svenska modellen det handlar om. Kollektivavtal är grunden för att säkra arbetstagarnas situation och villkor. Det handlar också om balans i den svenska modellen och att leva upp till den, säger hon.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.