Bostad Allmännyttiga Lessebohus sålde förra året mer än hälften av sina lägenheter till fastighetsbolaget Lindström Property. Sedan dess har flera klagomål om bristande förvaltning kommit in från hyresgäster. Trots bristerna har bolaget fått igenom högre hyreshöjningar än Lessebohus. Ett nytt och växande problem med försäljningarna av allmännyttan, menar Hyresgästföreningen.
Dagens Arena har i veckan granskat försäljningarna av allmännyttan. Hur mycket som har sålts, hur mycket som planeras att säljas och hur försäljningarna påverkar hyresgästerna och bostadsmarknaden. En kommun som sticker ut är Lessebo. Här är det kommunala bolaget på väg att sälja nästan hela sitt bestånd. Och försäljningen är på väg att gå till en kritiserad hyresvärd.
Förra året sålde allmännyttiga Lessebohus 540 lägenheter, 60 procent av beståndet, till privata fastighetsbolaget Lindström Property. Sedan dess har hyresgäster kommit in med flera klagomål till både kommunen och Hyresgästföreningen.
Det handlar om trasiga hissar, undermålig gräsklippning och snöskottning, avsaknad av ventilation i samtliga hus, bristande kommunikation samt takläckage och mögel. Enligt hyresgästers vittnesmål ska bristande halkbekämpning lett till att en hyresgäst halkat och brutit axeln. Hyresgästföreningen i Växjö förbereder nu ett åtgärdsföreläggande ärende i hyresnämnden.
Hissen trasig i ett år
Susanne Pettersson bor i ett av husen som köptes upp av Lindström Property. Hon berättar att det är mycket som har blivit sämre sedan ägarbytet. Bland annat har hissen i hennes hus varit trasig i ett års tid. Det är inte förrän för två veckor sedan den började repareras. Susanne Pettersson menar att det fanns brister även under Lessebohus tid, men att de tog ett större ansvar.
– Jag kände ändå att det var tryggt med dem. De åtgärdade felen. Det var mycket slitage som de inte hade råd att åtgärda, men de hade omsorgen. Jag valde den här lägenheten för att den är väldigt mysig, men fanns det alternativ som inte var jättedyrt skulle jag flytta.
Lindström Propertys vd och ägare Stefan Lindström menar att det var lite trögt att få igång förvaltningen i början, men att det fungerar mycket bättre i dag. Det gäller så väl hissen som allt annat underhåll.
– Vi har beställt en ny hiss för en halv miljon, det är det inte många som gör. Vi har haft fyra olika bolag som försökt laga hissen men inte lyckats, därför har det dragit ut på tiden. Vi har fått in nya maskiner för gräsklippning och sköter det till och med bättre än kommunen, det har vi fått höra från kommunen själva, säger Stefan Lindström.
49 lägenheter kvar
Lessebohus gick i våras ut med att de vill sälja resten av sitt bestånd. Den ekonomiska vinningen av försäljningen i fjol uteblev och kommunen har sagt nej till att täcka upp för en kommande kapitalbrist i bolaget. I tisdags blev det känt att det är Lindström Property som ska köpa upp ytterligare 316 lägenheter.
Kommunstyrelsens ordförande Jan Altgård (S) framhäver att Lindström Property nu stationerat sig på orten, efter att ha försökt driva verksamheten från Karlshamn, vilket enligt honom visar på bolagets långsiktighet.
– Initialt var det brister kring bland annat gräsklippning. Lindström Property har köpt av privata värdar förut och då har de köpt service av befintliga fastighetsägare. De hade räknat med att vi skulle kunna sälja tjänsterna till dem, men som kommun kan vi inte göra det till en privat näringsidkare. Så vid övergången stod de utan personal, säger Lars Altgård.
Om hissen säger han att myndighetsnämnden lagt föreläggande på vissa åtgärder i husen och att det fungerar bättre nu. Kommunen hade också erbjudit hyresgäster ersättningslägenheter, men de tackade nej.
Efter försäljningen, som kommunstyrelsen ska ta beslut om 10 december, kommer Lessebo endast ha 49 lägenheter kvar i kommunens ägo. Det gäller främst specialanpassade lägenheter för äldre.
Vad tänker du om att kommunen efter den här försäljningen knappt har någon allmännytta kvar?
– Det är förskräckligt. Det är ett misslyckande, det är bara att erkänna. Allmännyttan kom till för att säkerställa att det finns riktiga bostäder, men nu har vi ett flertal privata fastighetsägare och ett bostadsöverskott dessutom. Det är dock viktigt för utsatta och svaga grupper att vi reviderar vårt bostadsförsörjningsansvar och via avtal med nya ägaren säkerställer att vi har lägenheter för sociala kontrakt, säger Lars Altgård.
Högre hyreshöjning i sålda beståndet
En av konsekvenserna av försäljningen till Lindström Property förra året är att det beståndet trots bristerna fått en högre hyreshöjning än Lessebohus. För de sålda lägenheterna höjdes hyrorna med 5,7 procent samtidigt som de höjdes med 4,47 procent i kommunens lägenheter. Joel Ahonen, förste förhandlare på Hyresgästföreningen i Växjö, menar att det här är ett nytt problem med privatiseringarna av allmännyttan.
På grund av att fastighetsägarna sedan förra året kan gå till en skiljeman om hyresförhandlingarna strandar har vissa privatvärdar lyckats få igenom högre hyreshöjningar än genomsnittet. Statistiken visar nämligen att skiljeman tenderar att höja hyrorna mer än de som nås i förhandlingar.
– När vi förhandlar med Lessebohus om det kvarvarande beståndet har vi en god dialog och vi förstår att de har behov av ökade intäkter. Samtidigt förstår de att kommunen inte kan höja hyrorna allt för mycket. Vad gäller Lindström Property säger vi att de inte kan höja hyrorna mer än Lessebohus, tvärtom borde de vara lägre. Men nu finns möjligheten för dem att gå till skiljeman och det har hittills gett en högre höjning, säger Joel Ahonen.
Han menar att det riskerar bli väldigt problematiskt över tid.
– I slutändan kan det påverka alla hyror på orten där kommunen säljer, även hyrorna hos allmännyttan, då bruksvärdet höjs för likvärdiga lägenheter. Det blir helt enkelt en negativ spiral med högre hyresnivåer som konsekvens., säger han.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.