I dag presenterades utredningen om den så kallade angiverilagen. Det blev inte så illa som man kunde befarat. Men det blev inte bra.

Utredningen föreslår att ett antal myndigheter och deras anställda ska att få krav på sig att dela information med polisen om de får vetskap om att en person vistats illegalt i Sverige.

Det gäller Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Kronofogden, Kriminalvården, Pensionsmyndigheten och Skatteverket. Där kommer de anställda ha en plikt att rapportera till de andra myndigheterna. Den som inte rapporterar kan straffas med löneavdrag eller sparken.

Det finns en klar risk att polisen därmed får möjlighet att visitera i princip vem som helst med utländskt utseende

Skolan slipper däremot ange papperslösa. Liksom sjukvården, bibliotekarierna och socialtjänsten. De yrkesgrupper som tydligast protesterat och sagt att de tänker tillämpa civil olydnad om de skulle tvingas ange människor.

Där har utredaren Anita Linder gjort samma bedömning som kritikerna. En plikt att ange i dessa grupper skulle hota barns rätt att gå i skolan, rätten till sjukvård och liknande.

Enligt migrationsminister Johan Forssell kommer alla Tidöpartier gå med på det utredningen föreslagit.

Sverigedemokraterna kan inte vara nöjda med detta. Gång på gång har de krävt att angiveriet måste omfatta alla som arbetar i offentlig sektor.

Att det nu av allt att döma inte blir så är en seger för alla som protesterat. Det har hjälpt. Tidöpartierna, som är hårt pressade av dåliga opinionssiffror, insåg till sist att det vore dåligt för regeringens popularitet att få i stort sett alla som arbetar i offentlig sektor emot sig.

Ändå finns det delar i utredningens förslag som är tveksamma. Det kommer bland annat införas en rätt att ta fingeravtryck på barn över sex år om de tillhör en migrantfamilj. Det kommer också bli enklare för polisen att visitera människor för att leta efter pass eller andra id-handlingar.

Det finns en klar risk att polisen därmed får möjlighet att visitera i princip vem som helst med utländskt utseende. Som att smyga in  en permanent visitationszon bakvägen i det juridiska systemet.

Det är i nuläget också oklart vad den nya informationsplikten mellan en rad myndigheter kommer betyda i praktiken. Sitter någon av dessa på uppgifter som gör att människor inte kommer söka vård eller avstå från att sätta sina barn i skolan.

Där finns det skäl att vara uppmärksam.

Men den värsta striden verkar för tillfället vunnen.