Black Friday
Foto: Karolina Grabowska / Pexels

Ekonomi Inför Black Friday-reorna hyr Postnord och DB Schenker in extra personal för att klara pakettrycket. Samtidigt varnar Kronofodgen för privatpersoners allt högre skuldsättning.

Black Friday- och Cyber Monday-reorna inträffar båda under de kommande dagarna. Samtidigt har många butiker redan satt igång med Black Week.

Under reorna handlas det betydligt mer, vilket kan innebära ökad skuldsättning för många som spenderar pengar de inte har. Under 2023 ökade antalet skuldsatta i samtliga åldersgrupper, och den totala skuldsättningen steg med 17 procent. En trend som har fortsatt under 2024, med cirka 676 000 nya ansökningar om betalningsföreläggande under det första halvåret.

– Vi ligger på historiskt höga nivåer, 134 miljarder kronor i indrivningsbelopp när jag kollade idag, säger Davor Vuleta, privatekonomisk talesperson på Kronofogden.

För just kvinnor mellan åldrarna 18 och 25 mer än fördubblades medianskulden mellan 2011 och 2021, visar forskning från Göteborgs universitet. Någonting som forskarna kopplar till nya konsumtionsmönster, och särskilt till reor som Black Friday. Dessutom har den rådande lågkonjunkturen bidragit till att fler köper på kredit.

– Det är framförallt ekonomin allmänt. Vi har haft en pandemi och direkt efter pandemin så kom inflationen som stack iväg. Matpriserna gick upp, vi fick väldigt höga elpriser i södra Sverige, och direkt efter inflationen så kom det räntehöjningar. En vanlig familj med två barn behöver fortfarande mellan 5 000 och 10 000 kronor mer i månaden än för tre år sedan, säger Davor Vuleta.

Davor Vuleta
Davor Vuleta, privatekonomisk talesperson för Kronofogden. Foto: Micke Lundström / Kronofogden

Även små skulder kan bli stora

Priserna för många varor höjs dessutom under oktober, för att reorna ska verka större än de egentligen är. Enligt prisjämförelsesidan Prisjakt höjdes priserna med 34 procent under oktober 2024, vilket stämmer överens med tidigare år.

Davor Vuleta tror att många saknar kunskap om hur stora skulder faktiskt kan bli när det inte går att betala en faktura.

– En liten skuld på 500 kronor, om man tar det på avbetalning och inte klarar av att betala, hamnar på runt 2 000 kronor när vi ska driva in den, med alla avgifter som tillkommer under resans gång.  Dessutom kan det ge betalningsanmärkningar som gör att man inte kan hyra en lägenhet, ta en mobil på avbetalning, flytta hemifrån eller få vissa typer av jobb. Man ska vara väldigt försiktig även med små skulder, säger han.