Sydkorea Den sydkoreanske presidenten Yoon Suk-Yeol har utropat ett militärt undantagstillstånd i landet och militären har försökt ta kontroll över parlamentet. Dagens Arena har pratat med den före detta Sydkoreaambassadören Lars Danielsson om den dramatiska utvecklingen i landet.
Det var i ett tv-sänt tal på tisdagen som den sydkoreanske presidenten anklagade oppositionen för att agera “statsfientligt”, att planera någon form av kupp eller uppror samt att sympatisera med Nordkorea.
– Undantagstillståndet syftar till att utrota pro-nordkoreanska styrkor och att skydda den konstitutionella frihetsordningen, sa Yoon i tv-talet enligt den koreanska nyhetsbyrån Yonhap.
Överilad reaktion
Militären har försökt ta sig in i parlamentet och presidenten har sagt att all politisk aktivitet kopplad till parlamentet ska stoppas medan det militära undantagstillståndet pågår.
– Det var väldigt oväntat. Jag kan inte se det som annat än en oerhört överilad reaktion av presidenten. Han kommer nog inte att kunna hålla i det här. Jag tror att det kommer att ta slut ganska snart, säger den före detta Sydkoreaambassadören Lars Danielsson till Dagens Arena.
Splittrat land
Presidenten Yoon Suk-Yeo styr landet sedan 2022. Han tillhör konservativa Folkets maktparti (PPP). I parlamentet har det vänsterliberala oppositionspartiet Demokratiska partiet majoritet.
-Sydkorea är sedan 35-40 år tillbaka en väl förankrad demokrati. Men väldigt polariserat. Den här splittringen har ökat efter att parlamentet vägrat godkänna regeringens budget, säger Lars Danielsson.
Strax efter klockan 17 svensk tid kom besked om att det sydkoreanska parlamentet röstat för att upphäva det militära undantagstillståndet. Det rapporterar Reuters. Enligt sydkoreansk lag ska lagarna upphävas om en majoritet i parlamentet röstar för dem.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.